Liikunta säätelee rautatasapainoa Alzheimerin taudissa – Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin myös liikunnan merkitystä Alzheimerin taudin torjunnassa

Säännöllisellä liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia raudan aineenvaihduntaan ja tulehduksen ehkäisyyn. Tuire Punkki
Aku-Pekka Mölsä

Aku-Pekka Mölsä

Säännöllisellä liikunnalla on hyödyllisiä vaikutuksia raudan aineenvaihduntaan ja tulehduksen ehkäisyyn. Liikunnan merkitys aivojen rautatasapainolle ja Alzheimerin taudin kehittymiselle on edelleen epäselvä.

Tuore kokeellinen tutkimus valottaa, miten säännöllinen liikunta vaikuttaa sekä lihasten että aivojen rauta-aineenvaihduntaan.

Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin myös liikunnan merkitystä Alzheimerin taudin torjunnassa, selviää apulaisprofessori Katja Kannisen johtamassa aivosairauksien neurobiologian tutkimusryhmässä Itä-Suomen yliopistossa.

Ikääntymiseen ja Alzheimerin tautiin liittyy aivojen rauta-aineenvaihdunnan ja raudan kertymisen häiriöitä, joiden taustalla olevat solutason mekanismit tunnetaan kuitenkin vielä huonosti.

Tärkeimmän raudan säätelyproteiinin, hepsidiinin, tuotantoon vaikuttaa sekä raudan määrä verenkierrossa että elimistön tulehdustila.

Tutkimus osoitti, että säännöllinen liikunta säätelee raudan varastointia ja kuljetusta sekä aivoissa että lihaksissa.

Tutkimusta tukivat Suomen Akatemia, Sigrid Juséliuksen säätiö, Suomen kulttuurirahasto ja Itä-Suomen yliopisto.

Tulokset julkaistiin International Journal of Molecular Sciences -lehden erikoisnumerossa Redox Active Metals in Neurodegenerative Diseases: Therapeutic implications.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut