Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Kansanedustajat jyrähtivät poliisin määrärahaleikkauksista: " Tässä on nyt kyse suomalaisten turvallisuudesta"

Kolme Savo-Karjalan kansanedustajaa ottaa voimakkaasti kantaa ensi vuoden budjettiehdotukseen, jossa poliisin määrärahaa ollaan vähentämässä. Kolme Savo-Karjalan kansanedustajaa lähetti aiheesta mielipidekirjoituksen Savon Sanomiin.

Poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi toteaa, että 40 miljoonan määrärahan leikkaus tulee laskemaan poliisien määrää. Kilven mukaan Suomessa on EU-maista vähiten poliiseja.

– Eikä tästä ole varaa vähentää, Kilpi jatkaa.

Kilpi toteaa, että samalla myös hallitus vakuuttelee, että vielä ei ole leikkauslistojen aika.

– Turvallisuuden kohdalla kuitenkin on. Rahaa on ollut kylvää esimerkiksi vaalien alla kunnille ylimääräisenä koronatukena yli 1 500 miljoonaa. 37,5-kertaisesti se, mitä poliisilta ollaan nyt ottamassa pois.

Hän muistuttaa, että turvallisuus on meidän kaikkien kansallisperintöä.

– Moni maa saa olla siitä meille aiheestakin kateellisia. Kansallisperintöä ei saa tärvellä, sitä on vaalittava ja siitä on pidettävä hyvää huolta, sillä hyvinvointivaltio rakentuu turvallisuuden perustalle. Sitten vasta tulee kaikki muu.

Myös joensuulainen kansanedustaja, Poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Seppo Eskelinen (sd.) sanoo, että poliisin toiminnan isoin menoerä ovat juuri henkilökustannukset, joten toteutuessaan ehdotus johtaisi väistämättä poliisien määrän vähenemiseen.

– Turvallisuuden varmistaminen ja lainvalvonta ovat eräitä yhteiskuntamme perustehtäviä, joiden tulee olla turvattuna koko maassa. Kansalaisten tulee jatkossakin voida luottaa poliisin toimintaan ja siihen, että hädän hetkellä apua on saatavissa kohtuullisessa ajassa. Tällä on valtaisa merkitys kansalaisten arjen turvallisuuden kannalta, Eskelinen kirjoittaa.

Eskelinen mainitsee, että jatkossa hallitusohjelman tavoitteita pitäisi viedä yhdessä poliisihallinnon kanssa eteenpäin ihmisten arjen turvallisuuden parantamiseksi, harva-alueiden yhteistyön ja poliisiresurssien lisäämiseksi sekä kattavan toimipisteverkoston turvaamiseksi.

– Pitkäjänteinen rahoitus turvaa parhaiten poliisin toiminnan vahvistamisen koko maassa.

Outokumpulainen kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) on samoilla linjoilla Kilven ja Eskelisen kanssa.

– Suomen poliisi on jo vuosien ajan ollut aliresursoitu, ja nyt tilanne uhkaa heikentyä entisestään – vaikka hallitus toisin suureen ääneen kaksi vuotta sitten lupasi. Asiointipisteiden määrää karsitaan, ja toiminta siirtyy yhä enemmän verkkoon samalla kun partiointi vähenee ja poliisia joutuu odottamaan kohtuuttoman pitkään etenkin haja-asutusalueilla, Antikainen sanoo.

Antikaisen mukaan hallitus rapauttaa tietoisesti Suomen sisäistä turvallisuutta, mutta jakaa kyllä auliisti rahaa sekä elvytyspaketteihin että kehitysapuun.

– Tässä on nyt kyse suomalaisten turvallisuudesta, jonka hallitus ei voi tietoisesti antaa huonontua. Hallituksen on yksinkertaisesti peruttava keskustalaisen valtiovarainministerin ehdotukset leikkauksista poliisin määrärahoihin, Antikainen summaa ja viittaa ministerillä valtiovarainministeri Annika Saarikkoon.

Poliisin kuuluu olla ennen kaikkea toimintavarma

Julkisen talouden säästösuunnitelma uhkaa poliiseja 3,8 miljoonan euron säästöillä – ministerin mukaan poliisien määrästä pidetään kiinni

Poliisien määrä voi merkittävästi vähentyä, "En ole koskaan ollut poliisin rahoitustilanteesta niin huolissani kuin nyt"