Pääkirjoitus: Hoitajapulaa ei ratkaista julkisella huutokaupalla

Suomalainen terveydenhuolto on kärvistellyt hoitajapulan kanssa pitkään. Puolitoista vuotta sitten alkanut koronapandemia on kärjistänyt ongelmaa . Koronan vuoksi terveydenhuollon henkilökuntaa on jouduttu siirtämään testaukseen, jäljitykseen ja rokotuksiin. Se on kasvattanut sijaisten tarvetta, mutta halukkaita lyhytaikaisiin työsuhteisiin ja keikkatöihin on tarpeeseen nähden ollut liian vähän.

Se näkyi ja tuntui erityisesti tänä kesänä. Terveysasemia on jouduttu hoitajapulan vuoksi sulkemaan kesän aikana useiksi viikoiksi. Päivystykset ovat ruuhkautuneet ja jonot venyneet. Kiire on kuormittanut hoitajia, mutta kärsineet ovat luonnollisesti myös ihmiset, jotka hoitoa tarvitsevat.

Kyse ei ole vain julkisen terveydenhuollon päänsärystä. Yksityinen Attendo joutui kesällä keskeyttämään vanhusten ympärivuotisen palveluasumisen Muurutvirran hoitokodissa nimenomaan hoitajapulan vuoksi.

Jos särkyyn ei keksitä uusia lääkkeitä, se lähivuosina pahenee. Hoitajia jää eläkkeelle ja ikäluokat pienenevät. Kuntatyönantaja KT on arvioinut, että vuoteen 2035 mennessä sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan noin 200 000 uutta työntekijää. Mistä ne saadaan?

Onneksi hoitajat eivät ole vaihtaneet toisille aloille niin tiuhaan kuin erilaisista kyselyistä olisi voinut päätellä. KT:n tilastoanalyysin mukaan alan vaihtaminen ei ole viime vuosina kiihtynyt. Se on hyvä asia, mutta menneestä ei voi päätellä suoraan mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Neuvottelut julkisen alan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista lähestyvät. Hoitajien Tehy ja Super vaativat reippaita palkankorotuksia, jotta alan vetovoima kasvaisi. Sairaanhoitajien keskimääräinen kokonaisansio on kunnan palveluksessa reilu 3000 euroa kuukaudessa. Valtion palkollisilla se on hieman yli 3400 euroa.

Hiljaa pitäisi olla varsinkin hallituspuolueissa.

Kuoppakorotusten ongelma on, että yleensä muut alat vaativat aina saman ja yleensä myös sen saavat. Julkisella sektorilla jaolle esimerkiksi pyrkivät hoitajien lisäksi opettajat, joille korona on myös tuonut lisää rasitusta.

Herkässä tilanteessa poliitikkojen pitäisi malttaa olla puuttumatta palkkakeskusteluun. Hiljaa pitäisi olla varsinkin hallituspuolueissa. Sympatian ilmaisutkin tulkitaan herkästi lupauksiksi. Kokoomuksen lupaukset Sari Sairaanhoitajalle vuoden 2011 eduskuntavaalien alla johtivat liian suuriin korotuksiin kautta linjan ja heikensivät Suomen kilpailukykyä vuosien ajan.

Julkisella huutokaupalla hoitajapulaa ei ratkaista nytkään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut