Markus Karjalaisen kolumni: ”Joku” maksaa urheilun menot

Markus Karjalainen

Markus Karjalainen

Yhteiskunnassamme tunnustetaan laajasti, että liikunta on tarpeellista ja harrastajille siitä on ehdotonta hyötyä.

Yksimielisyys loppuu tähän, sillä keskustelulle liikunnan tuomista menoista ei näy loppua. Harrastajat perheineen maksavat suurimman osan liikunnan kustannuksista, mutta suomalaisessa yleisesti hyväksytyssä järjestelmässä on lähdetty siitä, että valtio ja kunnat tukevat menoja yleishyödyllisyyden nimissä.

Hyötyjen puolelle lasketaan kohonnut kansalaiskunto ja tilastojen mukaan saadut valtavat säästöt terveydenhuollon kustannuksissa.

Valtio eli käytännössä opetus- ja kulttuuriministeriö tukee valtionavustuksilla muun muassa koulutukseen, tieteeseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön liittyvää toimintaa ja hankkeita.

Valtio on kerännyt suuren osan avustuksistaan oman peliyhtiönsä Veikkauksen kautta. Muutama vuosi sitten yhdistettiin aikaisemmin itsenäisenä varainkerääjänä ollut Raha-automaattiyhdistys Veikkauksen konserniin.

Suomessa oli vallinnut hiljainen yhteisymmärrys siitä, että rahapeleihin menevät omaisuudet siirtyvät meidän kaikkien hyväksi, kun Veikkauksen potista saivat edellisessä rahanjaossa sosiaali- ja terveysjärjestöt 253 miljoonaa euroa, kulttuuri ja taide 193, tiede 77, sotaveteraanit 68, nuorisotyö 40 ja hevosurheilu 35 miljoonaa.

Olympiakomitean valmennustukiin riitti enää kuutisen miljoonaa.

Itse liikuntaan jäi Veikkaukselta jaettavaa pieni siivu, 110 miljoonaa euroa. Huippu-urheilun valmennustukiin riitti enää kuutisen miljoonaa vuodessa. Ilman yhteiskunnan tukea urheilu lamaantuu ehkäpä rikkaimpia isoja lajeja lukuun ottamatta.

Järjestelmä on muovautunut vuosikymmenien mittaan. Iso ongelma urheilulle on Veikkauksen potin pieneneminen, ja peliyhtiön toiminta on eettisesti kyseenalaistettu, kun pelaamisen haitat on myönnetty ongelmaksi.

Samaan aikaan urheilun omien rahojen on havaittu kuluvan jäykkiin rakenteisiin: Lajiliitolle myönnetty tuki menee liiaksi byrokratiaan eikä urheilijalle ja valmentajalle. On selvää, että liikunta jää tappiolle Veikkauksen tuottojen hiipuessa ja rahoituksen siirtyessä valtion budjettiin.

Suomalaisessa urheilukeskustelussa ei ole ollut selkeää johtajaa tai johtajuutta.

Ovatko raskaat rakenteet purettavissa? Saadaanko raha tippumaan ylhäältä kentälle saakka? Onko valtion budjetissa tilaa urheilulle? Annetaanko markkinavoimien pistää Veikkaus lihoiksi?

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori voisi nyt tykittää teesinsä esiin.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut