Heikki Toivasen kolumni Stadionin lisäriveille on tuskin luvassa ymmärrystä – valtuuston kanta käy ilmi vaalikoneen vastauksista

Kuopion Palloseuran hyvät esitykset Euroopan konferenssiliigan karsinnoissa herättivät keskustelua Kuopion jalkapallostadionin kohtalosta eli ennen kaikkea rakentamisaikataulusta ja katsomopaikkojen määrästä.

Tai kyse ei ollut niinkään keskustelusta, enemmänkin fanien ja jalkapallossa mukana olevien vaikuttajien turhautumisesta, jopa kiukusta. Päättäjät tai virkamiehet eivät lähteneet asiasta keskustelemaan.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa stadionin hankesuunnitelman yksimielisesti. Suunnitelman mukaan Kuopioon rakennetaan 6 000 katsomapaikan stadion noin 12,4 miljoonalla eurolla. Vuokralaiseksi tuleva KuPS on saamassa valmiin stadionin käyttöönsä syksyllä 2024.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan stadionvaatimuksien takia KuPS joutui pelaamaan kahden karsintakierroksen kotiottelunsa Helsingin olympiastadionilla. Tulossa oleva uusi stadion täyttää nämä vaatimukset. Jos KuPS olisi edennyt lohkovaiheeseen, uudenkaan stadionin istumapaikat eivät enää riittäisi. Niin sanotussa neloskategoriassa paikkoja pitäisi olla vähintään 8 000.

Hauska sattuma oli, että ratkaisevassa otteluparissa vastassa oli bundesliigajoukkue Union Berlin, joka joutui pelaamaan ottelunsa pahimman kilpailijansa kotistadionilla, koska seuran oma, pitkälti seisomapaikkoihin perustuva stadion ei täytä Uefan vaatimuksia. Kiukuttelun sijaan seuran uskolliset kannattajat näyttävät iloisesti keskisormea Uefalle. He myös omistavat seuran ja osallistuivat kotiareenan remonttiin useiden miljoonien eurojen arvosta ostamalla osuuksia ja tekemällä talkoita.

Enemmistö painotti kaupungin vastuun rajaamista.

Uefa vaatii katsomoita, joiden suurille kapasiteeteille on käyttöä vain äärimmäisen harvoin Kuopion kaltaisessa kaupungissa.

Päättäjät ovat olleet Kuopiossa nihkeitä laittamaan stadioniin merkittävästi julkista rahaa. Savon Sanomien vaalikonevastausten perusteella edellinen valtuusto suhtautui kriittisesti hankkeeseen, vaikka päätyikin lopulta sen kannalle. Ei uusikaan valtuusto ole mitenkään stadionmyönteinen, vaikka pientä lämpenemistä on tapahtunut. Kesäkuussa kuopiolaiset valitsivat valtuuston, jonka jäsenistä 35 prosenttia kertoi vaalikonevastauksissaan haluavansa ”stadionin nopeasti kaupungin merkittävällä rahallisella tuella.” Enemmistö painotti kaupungin vastuun rajaamista ja yksityisen rahan osuutta.

Se, että toimittaja huutaa iltapäivälehden otsikossa kuopiolaisia häpeämään stadionin takia, aiheuttaa minussa vain myötähäpeää. Kun ilmaisten pelimakkaroiden rasvaamiin huuliin yhdistyy lajiniilon kiihko, sylki on sen mukaista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut