Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muurutvirran hoivakodin ongelmat heijastuvat myös KYSin hoitopaikkoihin

Attendon päätös sulkea Muurutvirran hoivakoti hoitajapulan takia heinäkuussa kiertyy Kuopion kaupungin kautta KYSin potilastulppaan eli vaikeuteen kotiuttaa potilaita perusterveydenhuollon yksiköihin jatkohoitoon.

Kuopion kaupunki joutui sijoittamaan yksityisestä Attendon yksiköstä 22 asukasta muihin hoivayksiköihinsä. Asumispaikkojen määrä siis väheni tuon verran.

– Muurutvirran asukkaiden uudelleen sijoittelu vapautuville paikoille pysäytti hetkellisesti muiden asumispalvelupaikkaa odottavien muuttoja, kertoo Kuopion kaupungin kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen.

Attendo Muurutvirran kohtalo puhututtaa – kysyimme asiantuntijoilta, mistä hoitajapulassa on kyse

Tämän lisäksi tällä hetkellä päivittäinen henkilöstövaje Kuopion kaupungin kotihoidossa on 0–10 henkilötyövuotta.

– Vajeesta johtuen sairaalakotiutuksiin tulee väistämättä viiveitä.

Korhosen karkean arvion mukaan 5–10 henkeä tavallista enemmän odottaa tällä hetkellä siirtoa KYSiltä kaupungin osastoille.

– Pääosa palvelua odottavista on ikäihmisiä. Potilastulpassa on osittain kyse kotihoidon resurssivajeesta ja kyvykkyydestä ottaa uusia asiakkuuksia, ja osaltaan myös asumisen vaikeutuneesta jonotilanteesta.

Korhosen mukaan hoitajien saatavuus ikäihmisten palveluissa elokuussa näyttäytyi jo etukäteen hankalana, sillä opiskelijat palaavat sijaistöistään takaisin opiskelujensa pariin.

– Työntekijävajeeseen liittyen haasteena on siis sijaisten saanti pitkiin ja lyhyisiin poissaoloihin.

Vanhuspalveluiden alasajoa Muurutvirralla edelsi työntekijöiden joukkopako – Näin Kuopion kaupunki vastaa työsuojeluvaltuutetulle

Haasteena on myös kotihoidon päivittäinen resurssitasapainoilu asiakastuntien vaihtelun takia tiimien sisällä.

Korhosen mukaan näistä syistä johtuen Kuopion kaupungin kyvykkyys ottaa viiveettä potilaita KYSistä on jonkin verran heikentynyt.

– Tätä ongelmaa on osaltaan ratkaistu sillä, että jatkohoitoa on järjestetty myös maakunnan muilla osastoilla.

Sen sijaan Kuopion kaupungin terveydenhuollon avopalveluissa hoitajapulaa ei ole.

– Vastaanotossa ei ole hoitajapulaa ja sijaisiakin on saatu. Päivätyö houkuttaa, selittää kaupungin terveysjohtaja Pertti Lipponen hyvää tilannetta.

Perusterveydenhuoltoa rasittava koronaepidemia on Kuopiossa hoidettu pääsääntöisesti lisätyövoimalla eli keikkatyöläisin, joista monet ovat eläkeläisiä.

Rokotuksia pyörittää 40–50 henkilöä ja koronanäytteenotossa on noin 20 henkilöä, pääosin sijaisia ja keikkalaisia.

Jäljitystyössä on noin 12, puhelinpalvelussa noin 4 , rokotusajanvarauksessa 6–9 työntekijää, pääasiassa fysioterapeutteja ja terveydenhoitajia.

– Eli normaaliin toimintaan ei ole toistaiseksi koronan takia tarvinnut paljon puuttua. Mutta nyt tilanne on se, että koronatoimien osalta raja on tässä. Volyymiä ei voida enää kasvattaa, sanoo Lipponen.

Juttua muokattu 1.9.2021 kello 10.45: Korjattu otsikosta ja kuvatekstistä virheellinen ilmaisu, että hoitokodin ongelmat vaikuttaisivat KYSin hoitajapulaan.

Muutettu otsikkoa 1.9.2021 kello 11.22.

Omasta kodista lähtö on kova paikka Muurutvirran hoitokodin asukkaille