Liisa Tannisen kolumni: Valoa hehkuttomalle kansalle

Liisa Tanninen

Liisa Tanninen

Isäni pesuhuoneen valaisimesta meni lamppu rikki. Irrotin lampun valaisimesta vain todetakseni, että ilmeisesti Nasan avaruusasiantuntijat olivat olleet asialla tuotesuunnittelussa. Lampun kanta oli oudon mallinen ja siinä oli pari piikkiä. Otin ennakoivasti jo kuvan lampusta ja sen teksteistä, jotta saisin metsästettyä uuden. Kiersin useamman kaupan, ei löydy. Lopulta totesin, että joudun vaihtamaan koko valaisimen, koska ei kaakeliseinän saumojen väliin pärettäkään saa luomaan tunnelmaa pesuhetkiin.

Lopulta vältyin tältä suureelliselta manööveriltä nohevan rautakaupan myyjän ansiosta. Selitin hänelle pulmani ja näytin kuvan lampun kannasta. Hän oli samaan ongelmaan törmännyt aiemmin ja tiesi mistä saan käden käänteessä korvaavan tilalle. Illan hämärtyessä kylppärissä loisti taas led-valo katossa.

Tämä herätti miettimään, miten vaikeaa lamppujen ostamisesta on tullutkaan hehkulamppujen jälkeen. Uteliaana menin nettiin ja lampputieto.fi sivustolta käy ilmi, että nykyään yleisiä lampunkantoja on yhdeksän ja jokaisella on oma kirjain- ja numeroyhdistelmäkoodi.

Jos onnistut valitsemaan oikean kannan täytyy seuraavaksi hoksata perehtyä lumeneihin ja kelvineihin. Lumen-arvo kertoo valon määrästä eli kirkkaudesta ja kelvin kertoo värilämpötilasta. Eli mitä korkeampi on kelvin-arvo, sitä kylmempi ja sinertävämpi valo on. Kuin patologian laitoksella.

Nykyään suositaan yhä enemmän led-lamppuja. Ne vievät vähän energiaa, ovat pitkäikäisiä ja syttyvät heti.

Markkinoilla on myös energiansäästölamppuja, joiden kirkastuminen täyteen tehoon kestää hetken. Hätäisen ihmisen ei kannata vessan kattoon valita ehkä tätä vaihtoehtoa.

Irrotin lampun valaisimesta vain todetakseni, että ilmeisesti Nasan avaruusasiantuntijat olivat olleet asialla tuotesuunnittelussa.

Kestävän kuluttamisen näkökulmasta uusi led-tekniikka on tervetullut muutos. Tutkimusten mukaan sähkölaitteet aiheuttavat noin 30 prosenttia kodin energiankulutuksesta. Kotitalouden laitteissa olevan energiamerkinnän oletetaan auttavan tavallista kuluttajaa lvalinnassa.

Mutta ilman asiansa osaavaa myyjää olisin aiheuttanut lisää ongelmajätettä vaihtamalla koko valaisimen vain siksi, ettei mistään kaupasta tuntunut löytyvän sopivaa vaihtolamppua. Kuluttajan näkökulmasta lampun ostaminen on nykyään monimutkaisempaa. Lampputieto-sivustolla on kyllä hyvin laadittu ohje hyvän valon valitsemiseen.

Peruskoulussa kannattaisi kyllä opettaa lampputietoutta, helpottaisi elämää aikuisena kun asentaa ensimmäiseen omaan kotiin valaisimia.

Kirjoittaja on Keski-Savon aluetoimittaja

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut