Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

84 prosenttia pohjoissavolaisyrityksistä kärsii työvoimapulasta, paljastaa kysely

Kauppakamareiden jäsenyrityksille suunnatun kyselyn mukaan valtakunnallisesti lähes 75 prosenttia ja Pohjois-Savossa peräti 84 prosenttia yrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta.

Koko maassa 68 prosenttia ja Pohjois-Savossa jopa 75 prosenttia yrityksestä arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut yritysten kasvua ja liiketoimintaa.

Pohjois-Savossa vain 1,8 prosenttia vastaajista ilmoitti, että osaavasta työvoimasta on ylitarjontaa tai paljon ylitarjontaa. Kyselyn mukaan tilanne on heikentynyt merkittävästi vuoden takaisesta, jolloin 54 prosenttia ilmoitti kärsivänsä osaavan työvoiman pulasta. Yrityksistä 75 prosenttia arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut kasvua ja liiketoimintaa.

Osaajatarve vain kasvaa tulevaisuudessa, sillä vastaajista 71 prosenttia ilmoitti, että rekrytointitarve kasvaa tai kasvaa merkittävästi seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Kun tilannetta katsotaan 2–3 vuoden aikajänteellä, on vastaava luku 86 prosenttia. Pohjois-Savossa osaavan työvoiman tarve kohdistuu erityisesti muutamalle alalle: tekniikan alalle, kaupan ja hallinnon aloille, oikeustieteisiin sekä erityisesti tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen aloille.

Keskeisimmät rekrytointihaasteet johtuvat yritysten mukaan siitä, että avoimiin tehtäviin ei vain yksinkertaisesti ole hakijoita ja kilpailu työntekijöistä on kiristynyt. Myös hakijoiden vähäinen työkokemus tai soveltumaton koulutus on ongelma.

Tärkeimpinä keinoina osaavan työvoiman turvaamiseksi Pohjois-Savossa yritykset nostivat yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämisen ja työn vastaanottamisen kannustinloukkujen purkamisen. Lisäksi koulutusmäärien lisääminen tutkintokoulutuksessa sai vahvaa kannatusta.

Kauppakamarien kysely tehtiin 23.–25. elokuuta, ja siihen vastasi 1 297 kauppakamarien jäsenyritystä. Pohjois-Savosta vastasi 57 yritystä.