Pääkirjoitus 4.9.2021 Koronatoimissa kyettävä täsmälliseen tietoon

Suomi onnistui koronapandemian alkuvaiheen hoitamisessa kansainvälisesti vertailtuna hyvin. Se tarkoitti käytännössä oikeaan osuneita rajoitustoimia, kun tietoa viruksen käyttäytymisestä oli niukasti ja rokottamisesta ei ollut tietoa tai se oli vasta alkutekijöissään.

Haasteita on alkanut tulla, kun rajoituksista pitäisi siirtyä yhteiskunnan avaamiseen. Päätöksenteko on laahannut, kun valmistelutyö on ollut näköalatonta. Esimerkistä käy koronapassi, jota sovelletaan laajasti muualla. Suomessa sen valmistelu alkoi valitettavasti osin samasta syystä jälkijunassa kuin hybridistrategian rakentaminen. Vilkuiltiin jostain syystä muualle ennen kuin ryhdyttiin toimeen. Tämä merkitsi turhaa ajanhukkaa.

Samanlaisia piirteitä on havaittavissa, kun pitäisi päättää kolmansista koronarokotteista. Niitä pistetään jo useissa maissa, ja Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut alustavan linjauksensa. Nyt vain jälleen odotellaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä hallituksen ratkaisuja. Kuinka kauan, sen aika näyttää. Suomalaisten suuntaan tulee taas yksi hämmennyksen aihe lisää, kun pitäisi päästä tuumasta toimeen.

Eikä se ole ihme. Poliitikot jopa sortuivat populistisesti keräämään ikävästi irtopisteitä syyttämällä rajoitustoimia toteuttavia aluehallintovirastoja. He käänsivät huomion itsestään virkavastuulla toimiviin virkamiehiin.

Hallitus on neuvotellut uudesta koronastrategiasta ja käsittelee sitä seuraavan kerran ensi maanantaina. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on konkretisoinut, että rajoituksista pitäisi päästä, kun yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia. Huomattavaa on, että Marin puhuu yhä konditionaalissa. Se on selvää, että Marinin suhtautuminen koronapassiin on muuttunut myönteiseksi.

Keskeisessä asemassa koronan hoitamisessa on ollut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) myötä sosiaali- ja terveysministeriö. Sitkeäksi, jopa jääräpäiseksi neuvottelijaksi tiedetty koronaministeriksikin tituleerattu Kiuru on aiheuttanut tiukalla linjallaan närää myös hallituksen sisällä, jossa on halua luoda selkeä näkymä yhteiskunnan avaamiselle. Ensi viikon neuvottelut näyttävät, mihin suuntaan Suomi koronan hoitamisessa kallistuu.

Olennaista on, että päätökset ovat selkeitä, ja ne kyetään kestävästi perustelemaan korona-arkea puolitoista vuotta eläneille kansalaisille. Jos päätösten perustelut ovat epäselviä, niihin sitoutuminen heikkenee. Suomella pitää olla koronan hoitamisessa samanlaista taitoa yhteiskunnan avaamisessa kuin sen toimintojen rajaamisessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut