Kuopion viimeaikaiset koronatartunnat on todettu pelkästään rokottamattomilla tai kerran rokotetuilla

Koronarokotuksia jaetaan jälleen ilman ajanvarausta Kuopio-hallilla torstaina. Minna Lyytinen

Kaisu Lötjönen

Kuopiossa viime viikkoina todetut koronatartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei vielä ole kattavaa rokotesuojaa, kerrotaan Kuopion kaupungilta.

Kuopion vs. tartuntatautilääkärin Susanna Bloigun mukaan tartunnan saaneiden joukossa ei ole sellaisia, jotka olisivat saaneet kaksi rokotetta ja viimeisestä rokotteesta olisi kulunut yli viikko.

Tartuntoja on viime viikolla todettu runsaasti erityisesti opiskelijatapahtumien yhteydessä, ja monilta opiskelijoilta onkin puuttunut täysi rokotesuoja.

– Yleensä sen ikäiset ovat joko kokonaan rokottamattomia tai vain osittaisen suojan saaneita eli yhden rokotteen saaneita, Bloigu kertoo.

Tällä hetkellä Kuopiossa on satoja opiskelijoita karanteenissa opiskelijatapahtumissa levinneen koronan takia.

Kuopion kaupunki tiedotti perjantaina, että walk in -rokotuspäivillä on nyt näkynyt runsaasti myös nuorempia ihmisiä.

Kaupungin seuraava ilman ajanvarausta toimiva rokotuspäivä on torstaina 23.9. kello 8–15 Kuopio-hallilla.

Kuopiossa on maanantaina kirjattu yhteensä 15 uutta koronatartuntaa, joista kaksi liittyy opiskelijatapahtumaan.

Yksi tartunta on tullut samasta taloudesta, yksi yökerhosta ja yhden kohdalla ei ole tietoa lähteestä.

Muiden osalta selvitykset ovat vielä kesken.

Tehohoitoon joutuu myös nuoreempia ja terveempiä

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) tehohoitoraportin mukaan koko Suomessa tehohoitoon on tähän mennessä joutunut 10 henkilöä, jotka ovat sairastuneet täydestä rokotesarjasta huolimatta.

Kaikki nämä henkilöt ovat olleet yli 60-vuotiaita. Täyden rokotesarjan on Suomessa tähän mennessä saanut noin 3,2 miljoonaa henkilöä.

Yhden rokotuksen jälkeen tehohoitoon koronainfektion vuoksi joutuneita on jo 41 henkilöä, ja heidän joukossaan on myös nuorempia ihmisiä.

Raportista selviää myös, että tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden pitkäaikaissairauksissa on tapahtunut muutoksia kesän 2021 aikana. Kun aiemmin useilla teholle joutuneista potilaista oli pitkäaikaissairauksia, kesäkuun alusta lähtien aimpaa suurempi osa, 57 prosenttia, on ollut ns. perusterveitä.

Kokonaisuudessaan noin neljännes tehohoitoon joutuneista koronapotilaista on ollut terveitä ja painoindeksi on ollut alle 30.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut