Nuoret joutuvat odottamaan hoitoonpääsyä jopa kymmenen kuukautta – aluehallintovirasto jatkaa mielenterveyspalvelujen valvontaa Kuopiossa

Kuvituskuva. 123RF

Kaisu Lötjönen

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Kuopiossa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen hoitoonpääsyn valvontaa. Tällä hetkellä hoitoonpääsyssä on pitkiä viiveitä: lapset ovat joutuneet odottamaan hoitoon pääsyä noin puoli vuotta ja nuoret kymmenen kuukautta, kun terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti asiasta syyskuun alussa yhteistyökokouksen Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Tarkoituksena on saada lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lain edellyttämälle tasolle.

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikön hoitoon pääsyä koskeva valvonta-asia on tullut aluehallintovirastossa vireille joulukuussa 2020 yksikön työntekijöiden tekemällä epäkohtailmoituksella. Aluehallintovirastossa on vireillä valvonta-asiana myös sairaanhoitopiirin järjestämään lasten- ja nuorisopsykiatriseen hoitoon pääsy.

– Terveydenhuoltolain mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on velvollinen yhteistyössä perusterveydenhuollosta vastaavan kunnan kanssa suunnittelemaan ja kehittämään erikoissairaanhoitoa siten, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden. Myös mielenterveyslaki edellyttää, että yhteistyössä on huolehdittava siitä, että mielenterveyspalveluista muodostuu toiminnallinen kokonaisuus, korostaa aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Yhteistyössä Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut merkittäviä ongelmia. Kaupunki on tuonut esille jännitteitä koskien vuonna 2013 sovittua työnjakoa. Sairaanhoitopiiri ohjaa kaupungin näkemyksen mukaan vaikeahoitoisia potilaita kaupungin yksikköön, jonka toiminta tukkeutuu.

Sairaanhoitopiirin näkökulmasta kaupungin perhekeskustoiminta käynnistettiin vuoden 2021 alusta ilman sovittua yhteistä suunnittelua. Sairaanhoitopiirin mukaan esimerkiksi lastenpsykiatrian tarkemmasta hoidon porrastuksesta sopiminen on vaikeaa, koska kaupungin perustason palvelurakenteet ovat puutteelliset, ja kaupungin perheneuvola- ja lasten mielenterveyspalvelut ovat olleet jo pitkään alimitoitetut suhteessa väestömäärään sekä palvelujen tarpeeseen.

Kokouksessa molemmat osapuolet totesivat riittämättömien resurssien olevan haaste. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri toi esiin ongelmallisena sen, että lapsille ja nuorille ei ole enää pitkäjänteistä tukea saatavilla. Myös erikoissairaanhoidossa on hoitoja jouduttu laimentamaan ja tiivistämään riittämättömien resurssien vuoksi.

Kuopion kaupungin mukaan ensi vuoden talousarviossa on otettu huomioon lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, joilla turvataan lievien ja keskivaikeiden sairauksien hoito ja seuranta. Perusterveydenhuoltoon esitetään lääkärin virkoja ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut