Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekniikan akateemiset kritisoi diplomi-insinöörikoulutuksen aloitusta Itä-Suomessa

Tekniikan akateemiset TEK kritisoi diplomi-insinöörikoulutuksen laajunnusta sekä Turun yliopistoon että Itä-Suomen yliopistoon.

Itä-Suomen yliopisto on tiedottanut hakevansa oikeutta tekniikan alan tutkintokoulutukseen korkeakoulu- ja aluepoliittisilla perusteilla.

Tekniikan akateemisten TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen ei näe perusteita tekniikan tutkintokoulutuksen kansalliselle laajentamiselle.

– Tutkintokoulutuksen laajentamisessa tuhlataan rahaa. Opiskelupaikkojen holtiton lisääminen johtaa isoon ohivuotoon. Merkkejä siitä on jo näkyvissä ammattikorkeakoulupuolella, jossa opiskelupaikkoja on selvästi lisätty. Puolet amk-insinööreistä keskeyttää opintonsa, Jokinen sanoo TEK:n tiedotteessa.

Jokisen mukaan nykyisiinkään tekniikan alan korkeakoulujen aloituspaikkoihin ei riitä tarpeeksi opiskelijoita.

– Aloituspaikkoja on vähemmän kuin pitkän matematiikan lukijoita. Jotakin pitäisi tehdä koulutusputken alkupäässä, jotta pitkän matikan lukijoita saataisiin lisää.

Teknologiateollisuus ry julkaisi tiistaina selvityksen, jonka mukaan teknologiateollisuus tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Jokinen ymmärtää työnantajien huolen.

Hänen mukaan olisi järkevää resursoida nykyiset DI-koulutusta antavat yksiköt aiempaa paremmin. Hän muistuttaa, että on huomattavasti kalliimpaa kouluttaa diplomi-insinöörejä kuin monien muiden tutkintojen suorittajia. Tekniikan alan laadukas korkeakoulutus edellyttää kalliita laitteita ja muuta infrastruktuuria. Myös toimiva yhteistyö alueen yritysten kanssa on ehdoton edellytys.

­– Tutkintojen ripottelu ympäri Suomea ei tuo lisää osaajia paikallisille yrityksille. Tutkimusten mukaan vain 20 prosenttia alueyliopistoissa opiskelleista tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista jää opiskelupaikkakunnalleen, hän toteaa.