Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pohjois-Savon ilmaantuvuusluku on nyt Suomen korkein – Infektioylilääkäri: "En näe hyvänä, että harrastuksia alettaisiin rajoittaa"

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueen koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, tartuntatautirekisterin mukaan nyt 147,3, joka on korkein lukema koko maassa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan tiedotteen mukaan tauti jyllää nuorissa aikuisissa. Nuorten oireet ovat kuitenkin pääsääntöisesti lieviä eikä sairaalahoidon lisääntyvää tarvetta ole odotettavissa.

Korkea ilmaantuvuusluku ei automaattisesti tarkoita, että Pohjois-Savoon tulisi kokoontumisrajoituksia tai muita kiristyksiä.

– En näe hyvänä, että harrastuksia alettaisiin rajoittaa. Tartunnat leviävät lähipiirissä yhteisistä illanvietoista, massatapahtumista ja ravintolailloista. Ymmärtääkseni tahtotila Suomessa on se, että näistä rajoituksista pääsääntöisesti luovutaan. Jos halutaan täsmäiskua niin se on juuri sitä, mitä viime viikolla koronanyrkissä päätettiin opiskelijoiden massatapahtumien osalta. Eri oppilaitokset ovat tapahtumia peruneet, Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula sanoo.

Pohjois-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki suositteli tämän viikon maanantaina, että opiskelijat eivät järjestäisi massatapahtumia, joissa koronan tartuntariski on suuri.

Kokonaistilanne on nyrkin mukaan kuitenkin niin hyvä, ettei uusia rajoituksia tarvita.

Seuraavaksi suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella (139,3) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (137,7).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin tilastot päivittyvät muutamien päivien viiveellä ja tiedot voivat päivittyä myös takautuvasti.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueelle kirjattiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin perjantaina 32 uutta koronavirustapausta. Näistä Kuopioon kirjattiin 26 kappaletta, Varkauteen ja Iisalmeen kaksi kumpaankin sekä Kaaville ja Siilinjärvelle yhdet kumpaankin. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kolme uutta tartuntatautirekisteriin kirjattua tapausta olivat Joroisissa. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kaikki seitsemän uutta tapausta oli todettu Savonlinnassa.

Viime aikojen Kuopion uusista koronavirustartunnoista useita on peräisin Bar Noususta ja ravintola Apteekkarista, tiedotti Kuopion kaupunki. Näissä kahdessa paikassa on voinut altistua koronavirukselle viime viikon torstain ja lauantain välisenä aikana.

Kaikkiaan Kuopiossa todettiin perjantaina 34 uutta koronavirustartuntaa. Näistä ainakin seitsemän on peräisin yökerhosta.

Lisäksi uusista tartunnoista kuusi on perheensisäisiä, yhdeksän on altistunut koronapositiiviselle tuttavalle ja yksi on peräisin yksityistilaisuudesta. Kahden uuden tartunnan lähteestä ei ole tietoa, ja loppujen kohdalla selvitykset ovat vielä kesken.

(Jutun otsikkoa muokattu ja juttuun lisätty muun muassa Irma Koivulan kommentit 24.9. klo 18.01)