Ilmavoimien vuoden tärkein harjoitus lähtee liikkeelle pitkin Suomea – Vieremällä ja Joroisissa poikkeusjärjestelyjä

Ilmavoimien pääsotaharjoitukseen osallistuu tänä vuonna 50 lentokonetta ja noin 3 300 henkilöä eri puolilta Suomea. Harjoitus alkaa viikon päästä maanantaina 4. lokakuuta ja päättyy lauantaina 9. lokakuuta.

Ilmapuolustusta harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Siilinjärven Rissala sekä Pirkkala.

Tänä vuonna pääpaino on Karjalan lennoston ja Satakunnan lennoston väen kouluttamisessa. Harjoitukseen osallistuu lennostojen reserviläisiä, kantahenkilökuntaa sekä varusmiehiä.

Hornet-hävittäjät käyttävät harjoitusviikon ajan muun muassa Varkauden lentokenttää Joroisissa sekä Vieremän maantietukikohtaa.

Koska hävittäjät käyttävät kantatie 88:aa Vieremällä tukikohtanaan, se katkaistaan muulta liikenteeltä välillä 4.–10. lokakuuta.

Iisalmen ja Oulun väliselle kantatielle on järjestetty kiertotiet, joista pidempi kiertotie on tarkoitettu etenkin raskaalle liikenteelle. Lähempänä maantietukikohtaa on kiertotie myös muulle liikenteelle.

Joroisissa valtatie 5:n liikennettä ei katkaista harjoituksen takia, mutta valtatiellä on harjoitusviikon ajan pysähtymiskieltoalue Joroisten lentokentän kohdalla.

Vieremällä ja Joroisissa ei ole sivullisille mahdollisuutta seurata lentokoneita läheltä, vaan Puolustusvoimat voi rajoittaa liikkumista sotaharjoitusalueella.

Lisäksi Hornet-ohjaajat käyttävät viikon aikana Savonlinnan, Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren ja Seinäjoen lentokenttiä. Kyse on Ilmavoimien liikkuvasta taistelutavasta, jossa lentokoneet tukeutuvat useisiin eri lentopaikkoihin hajautetusti eri puolilla Suomea.

Myös ruotsalaiset mukana

Harjoitusviikkoon osallistuu myös Ruotsin ilmavoimat kalustonaan Gripen -monitoimihävittäjiä sekä Argus-valvonta- ja taistelunjohtokone. Ruotsalaiset osallistuvat harjoitukseen Ruotsin Luulajasta sekä Pirkkalasta.

Harjoitusvastustajaa kuvaava suomalaisten ja ruotsalaisten joukko operoi Rovaniemeltä, Oulusta ja Luulajasta.

Lisäksi harjoitukseen osallistuvat Suomen ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Porin lentokenttää.

Lentoja matalalla ja yliäänilentoja korkealla

Ruska-harjoitus on Ilmavoimien tämän vuoden merkittävin harjoitus. Siihen osallistuvat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Noin 3 300 osallistujista 1 500 on reserviläisiä.

Ilmaoperaatioharjoituksen tarkoitus on ylläpitää ja kehittää Suomen ilmapuolustuksen valmiutta. Harjoituksen osallistujat treenaavat poikkeusolojen tehtäviään käytännössä.

Hornet-hävittäjien lisäksi ilmassa voi nähdä ja kuulla Hawk-suihkuharjoituskoneita, kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, maavoimien NH90-kuljetushelikopterin sekä Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokoneen.

Harjoitusviikkoon liittyy lentotoimintaa myös matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka lennetään mantereen yllä yli kymmenen kilometrin korkeudessa.

Hornet-ohjaajat voivat myös käyttää lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä. Silppu voi myös aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Lennot alkavat maanantaina 4. lokakuuta puolilta päivin. Maanantaina ja tiistaina lentotoiminta päättyy illalla kello 22:een mennessä.

Keskiviikosta lauantaihin lentoja voi olla kaikkina vuorokauden aikoina eli myös yöaikaan. Lennot päättyvät lauantaina 9. lokakuuta kello 15:een mennessä.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut