Poliisi varoittaa huijarien uudesta kikasta – varkaat esittivät vesijohtojen tarkastajaa

Valheellisesti vesijohtotarkastajina esiintyvistä henkilöistä kannattaa ilmoittaa hätänumeroon, jos he yrittävät pyrkiä johonkin asuntoon sisään. Johanna Erjonsalo

Asta Tenhunen

Poliisi varoittaa vesijohtojen tarkastajina esiintyneistä huijareista, jotka eivät olleet oikealla asialla, vaan varastivat käymästään asunnosta rahaa.

Poliisille ilmoitettiin jälkikäteen, että sunnuntaina iltapäivällä noin kello 13.30 Vehmersalmella Satamarannantiellä oli liikkunut kaksi miestä, jotka olivat tuppautuneet asuntoon. Miehet olivat esittäytyneet vesijohtojen tarkastajiksi.

Kun miehet poistuivat, asukas huomasi, että asunnossa olleesta rahapussista oli varastettu käteistä rahaa.

Miehillä oli ollut yllään jonkinlaiset liivit, jotka olivat olleet ilmeisesti vihreät. Miehet olivat tummahiuksisia ja toinen heistä oli noin 190 senttiä pitkä ja toinen noin 170 senttiä.

Poliisin mukaan tapaus on ensimmäinen poliisin tietoon tullut huijaus, jossa varkaat esiintyivät vesijohtojen tarkistajina.

Aiemmin vastaavalla tavalla on asuntoihin tuppauduttu epärehellisellä asialla esiintymällä koronamittausten tekijänä, kodinhoitajana, palotarkastajana tai poliisina, vaikka kyse ei ole ollut todellisuudessa mistään viranomaisasiasta.

Usein varkaat ovat etsineet kohteekseen iäkkäitä ihmisiä.

– Viranomaiset pystyvät aina esittämään virkamerkin, joka kertoo heidän henkilöllisyytensä, rikoskomisario Teemu Moilanen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Yksityisasunnoissa ei tehdä sisällä ennalta ilmoittamattomia palotarkastuksia tai vesijohtojen tarkastuksia. Myöskään kodeissa tehtäviä koronamittauksia ei ole olemassakaan.

Jos kyse on vuokra-asunnosta tai rivi- tai kerrostalosta, mahdollisista tarkastuksista tai korjauksista kannattaa ottaa yhteyttä talon omistajaan tai taloyhtiön edustajaan ja varmistaa, että korjaajat ovat oikealla asialla.

Tuntemattomia ihmisiä ei tarvitse eikä pidä päästää asuntoonsa sisälle etenkään, jos he eivät pysty kertomaan nimeään ja yritystään.

Kellekään ulkopuolisille ei tule myöskään koskaan antaa omia nettipankkitunnuksiaan, vaikka he niitä kyselisivät. Edes viranomaiset eivät oikeasti kysy ihmisten henkilökohtaisia nettipankkitunnuksia.

Jos joku hiippari esiintyy virheellisesti vesijohtotarkastajana ja pyrkii sisälle yksityisasuntoon, asiasta voi heti tuoreeltaan soittaa hätänumeroon 112.

Vehmersalmella jo sunnuntaina sattuneesta tapauksesta poliisi kaipaa mahdollisia lisähavaintoja tekijöistä sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai poliisin vihjepuhelimeen 0295 415 232.

Vesivahinkotarkastajina esiintynyt mieskaksikko iski taas – omaisuusrikoksia ilmi eri kunnissa

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut