Ely-keskus alkaa tehdä suunnitelmaa valtatie 5:n pullonkaulan helpottamiseksi

Uudessa suunnitelmassa valtatie 5:n nopeusrajoitus nousee Nerkoon kohdalla kuudestakymmenestä kilometristä tunnissa sataseen. Annamaija Herola
Janne Niiranen

Janne Niiranen

Pohjois-Savon ely-keskus valmistautuu tulevaisuutta varten ja alkaa laatia tiesuunnitelmaa valtatie 5:n parantamiseksi Lapinlahden Nerkoon kylän kohdalla.

Tiesuunnitelmaa aletaan laatia vaihtoehdon pohjalta, jossa rakennetaan uusi Nerkoon ohittava maastokäytävä pääosin nykyisen valtatien itäpuolella olevalle metsä- ja peltoalueelle.

Aiemmin harkinnassa on ollut vaihtoehtoisia linjauksia ja nykyisen valtatien parantamista.

Ely-keskuksen, eri vaihtoehtojen vertailun ja arvioinnin, sekä Lapinlahden kunnan ja Pohjois-Savon liiton kannanottojen mukaan uusi maastoväylä on kuitenkin paras vaihtoehto.

Suunnitelmassa valtatie 5:n nopeusrajoitus nousee nykyisestä kuudestakympistä sataan kilometriin tunnissa. Valtatien liittymät toteutetaan tasoliittyminä. Uudelle linjaukselle rakennetaan noin 2 kilometrin mittaiset ohituskaistat kumpaankin suuntaan.

Pohjoispään porrastetun liittymäparin ja Taipaleen liittymän välinen osuus levennetään 2+2-kaistaiseksi.

Ely-keskuksen mukaan tiesuunnittelu käynnistyy alkuvuodesta 2022 ja tiesuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2023 loppuun mennessä.

Pohjois-Savossa valtatie 5:n kohta Nerkoolla on tunnistettu jo kauan sitten vaaralliseksi liikenteen pullonkaulaksi. Paikka ei kuitenkaan ollut kesällä julkistetussa valtion väyläverkon investointiohjelma vuosille 2022–2029.

– Nyt laadittava tiesuunnitelma tehdään, että se on sitten valmiina, kun aika tulee, kertoo Pohjois-Savon ely-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tommi Huttunen.

Juttua muokattu kello 14.15.

Lisätty lisätty johtaja Tommi Huttusen kommentti.

Viitostien kaivattu parannus ei mahdukaan vuosikymmenen väylähankkeisiin

Väylähankkeissa tarvitaan taas lujaa edunvalvontaa

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut