IHN-virus saatiin kuriin Tervossa: "Tämän puhtaampaa kalankasvattamoa tuskin löytyy"

Suurten puhdistusoperaatioiden ja kaksi vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen Tervossa voi nyt myydä vapaasti sekä elävää että teurastettua kalaa. Nilakkalohi Oy

Kaisu Lötjönen

Tervon Nilakkalohi Oy:n tuotanto kasvaa pian täyteen laajuuteen, kun kalankasvattamo sai vapautuksen viimeisistä IHN-viruksen aiheuttamista rajoituksista.

Vuonna 2017 havaittu lohikalojen IHN-virus ei ole ihmisille vaarallinen, mutta sen lyötyminen johti Luonnonvarakeskuksen jalostuslaitoksena toimineen yksikön alasajoon ja omistajavaihdokseen.

Suurten puhdistusoperaatioiden ja kaksi vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen Tervossa voi nyt myydä vapaasti sekä elävää että teurastettua kalaa.

– Kaikki 5,5 kilometriä kasvatusuomaa on kuivattu, niiden puu- ja muovirakenteet on hävitetty ja altaat, koneet, laiteet, kaivot ja viemärit desinfioitu. Tämän puhtaampaa kalankasvattamoa tuskin löytyy, kertovat Nilakkalohi Oy:n yrittäjät Pietari Puranen, Pekka Latikka ja Rauno Tossavainen.

Kolmikko aloitti Huuhtajankoskella vuokralaisina 2019 ja hankkivat laitoksen omistukseensa tämän vuoden alussa.

– Kalankasvattamon käynnistäminen uudelleen kestää kolme-neljä vuotta. Tällä hetkellä tuotantomme on noin puolet ympäristöluvan sallimasta 200 000 kilon kapasiteetista.

Tuotannon on tarkoitus pyöriä täysillä ensi vuoden jälkeen, jolloin yritys tavoittelee miljoonan euron liikevaihtoa.

Kasvattamossa tuotetaan siikaa, taimenta ja kirjolohta. Kuluttajamyyntiin kirjolohta saadaan jo muutaman viikon sisällä. Nilakkalohen oman hautomon poikastuotanto alkaa ensi talvena.

Pekka Latikan mukaan viljelyhallien 2300 neliön pinta-ala mahdollistaa Nilakkalohen kasvun merkittäväksi kalanpoikasten tuottajaksi.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut