Kuopiolaisen poliisikansanedustajan Marko Kilven Facebook-tilille murtauduttiin – Luottokortiltakin katosi yli 2000 euroa

Kansanedustaja Marko Kilven Facebook-tilille murtauduttiin noin kuukausi sitten. Paula Pohjamo

Aku-Pekka Mölsä

Kuopiolaisen poliisikansanedustajan Marko Kilven (kok.) Facebook-tilille murtauduttiin noin kuukausi sitten. Kilpi kertoo asiasta Facebook-tilillään. Kilpi huomasi murtautumisen, kun hän oli saanut puhelimeensa ilmoituksen, että hänen Facebook-salasanansa oli vaihdettu. Lisäksi hänet oli kirjattu ulos, eikä hän päässyt enää kirjautumaan sisään.

Kilven sähkopostiin oli tullut ilmoitus kirjautumisesta tuntemattomalta koneelta. Viestissä oli linkki, jota kautta hän pääsee vaikuttamaan asiaan, jos ei ollut itse kirjautuja. Kilpi kertoo päivityksessään, että linkin kautta kävi ilmi, että hänen Facebook-tilinsä pääsähköpostiosoite oli vaihdettu.

Kilpi ei päässyt palauttamaan tiliä itselleen, vaan ilmoitukset menivät kaappaajan sähköpostiin. Apua hän ei kuitenkaan voinut Facebookilta pyytää tilin kaappaamisen takia. Lopulta, monen mutkan kautta Ruotsin Facebook-toimisto hoiti asian kuntoon.

Murtaumisen yhteydessä Kilven luottokorttia oli käytetty 2 400 euron edestä.

–Teen Facebookissa sponsoroituja päivityksiä muun muassa kirjojeni tiimoilta. Tämän takia luottokorttitietoni ovat palvelussa. Tietoihin pääsee käsiksi lapsellisen helposti, Kilpi kertoo Savon Sanomille.

Kilpi on saanut pankilta rahat jo takaisin. Hän on myös tehnyt rikosilmoituksen Facebook-tilinsä kaappauksesta. Kilven mukaan tapauksesta on kerrottu myös suojelupoliisille, samoin Kyberturvallisuuskeskuksella on tieto.

Tekijästä tai tekijöistä Kilvellä ei ole tietoa. Hän arvelee, että jäljet johtavat ulkomaille.

Tilin kaappaus herättää Kilvessä hämmennystä.

– Kyllähän tällaisessa tilanteessa on äärettömän turvaton olo. Normaalielämässä kun jotakin tapahtuu, soitetaan poliisille ja poliisi tulee. Nyt tällaisessa tilanteessa ollaan vähän kuin kädet pystyssä. Nyt on käyty läpi viimeisen päälle tietoturvaohjelmat ja salasanat. Ne ovat kautta linjan kunnossa. Jos vielä sattuu uudestaan tällainen homma, niin voi ainakin sanoa, että olen tehnyt kaiken mitä pystyy.

Facebook-päivityksessään Kilpi kehottaa laittamaan tietoturva-asiat kuntoon.

Ei riitä, että tietoturva ja salasanat ovat kunnossa muutamassa paikassa ja sovelluksessa, vaan ne pitää olla kunnossa joka paikassa, hän kirjoittaa.

Savon Sanomat tavoitteli myös eduskunnan tietoturvasta vastaavia, mutta eivät saaneet perjantaina vastausta yhteydenottopyyntöön.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut