Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riistaveden Likolampea kunnostetaan lokkien houkuttelemiseksi – ely-keskus kokeilee pesimäsaarekkeissa uutta konstia

Likolammen lintujärven kunnostaminen on käynnissä Kuopion Riistavedellä.

Pohjois-Savon ely-keskus kaivaa järvelle pesimäsaarekkeita, joiden tarkoituksena on houkutella järvelle lokkiyhdyskuntia ja tarjota vesilinnuille suojaisia pesimäpaikkoja.

Kaivuutyöt umpeenkasvaneilla luhta-alueille lisäävät samalla myös avointa vesialuetta, johon kehittyy aiempaa monimuotoisempi vesikasvillisuus.

Ely-keskuksella on hyviä kokemuksia pesimäsaarekkeista Keskimmäisen lintujärveltä, jonne niitä rakennettiin vuosina 2018–2019. Vuosien 2018–2020 lintulaskentojen mukaan nauru- ja pikkulokkiyhdyskunnat palasivat pesimään Keskimmäisen saarekkeille ja vesilintujen laji- ja parimäärätkin kohentuivat.

Pesimäsaarekkeiden huono puoli on se, että ne kasvittuvat muutamassa vuodessa, jonka jälkeen ne eivät ole enää suotuisia pesimäpaikkoja lokeille ilman kunnostusta.

Ely-keskus kokeileekin estää kasvittumista peittämällä osa saarekkeista luonnonmukaisella ja hajoavalla katemateriaalilla.

Likolammen kunnostetaan EU:n tuella osana suurta Hydrologia-LIFE-hanketta, joka tähtää soiden, pienvesien ja lintujärvien ennallistamiseen ja luontoarvojen turvaamiseen.