Neljä kertaa peruttu Kuopion mielenterveyspäivä onnistuu viimein – teemapäivä päättyy keskusteluun uskosta tieteeseen ja salaliittoteorioihin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta on työskennellyt aiemmin muun muassa perusturvan ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtajana Kuopion kaupungilla. Laura Oja
Janne Niiranen

Janne Niiranen

Neljä edellistä yritystä vajaan kahden vuoden aikana meni mönkään koronatilanteen takia, mutta nyt Kuopion mielenterveyspäivät on tarkoitus järjestää marraskuun lopulla. Tosin tiiviimpänä kuin koskaan 16 vuoden aikana, jolloin tapahtuma on pidetty.

– Ennen tapahtuma oli viikon mittainen ja sitten neljä päivää. Nyt tämän tilanteen vuoksi pidämme poikkeuksellisesti yhden tiiviin päivän, kertoo tapahtuman järjestelyitä koko sen historian ajan koordinoinut Risto Asikainen.

Kahdeksantuntiseen päivään mahtuu kolme teemaa.

Päivän aluksi käsitellään digiloikkaa ja pohditaan, pysyvätkö kaikki sen kyydissä ja mitä siitä seuraa, jos kelkasta tippuu. Toisena aiheena on hyvän elämän arki ja erityisesti se, miten turvataan nuorten perusoikeudet mielenterveyspalveluissa. Päivän viimeisen teeman otsikkona on ”Uskommeko tieteeseen vai salaliittoteorioihin?”.

Teemoista yksikään ei koske suoraan koronavirusta ja sen aiheuttamia ilmiöitä, mutta epidemian aikana on puhuttu esimerkiksi nuorten mielenterveyden kuormittumisesta sekä tieteestä ja salaliittoteorioista.

Vajaan kahdenkymmenen puhujan joukossa ovat muun muassa mielenterveyden edistämisen dosentti Kaisa Haatainen, Kuntaliiton sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Raassina, Helsingin ensikodin johtaja, entinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, päihdelääkäri Ari Kaski, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta, piispa Jari Jolkkonen, Kuopion kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen sekä kansanedustajat Hanna Holopainen (vihr.) ja Marko Kilpi (kok.).

Mielenterveyspäivien avauspuheen pitää Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen.

– Päivän ohjelma on tiivis, eikä keskustelulle varmaan jää kovin paljon aikaa, mutta sen sijaan päivän aikana saa varmasti kolmeen aiheeseen kattavan ja laajan tietopaketin eri näkökulmista, Asikainen sanoo.

Kuopion mielenterveyspäivä järjestetään 29. marraskuuta kello 12–20 Kuopion kaupungintalolla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut