Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta On aika ryhdistäytyä

Koronan seurannaisvaikutuksia oli, että suomalaiset matkailivat kotimaassa ja rajojen ulkopuolelle suuntautuneet reissut jäivät tekemättä. Tilanne on syksyn tullen muuttunut. Monet viettivät päättyneen syyslomansa ulkomailla, kun perinteisissä lomakohteissa pandemiatilanne on huomattavasti parempi kuin Suomessa.

Näin esimerkiksi Espanjassa, josta tuli taannoin henkilökohtaistakin kokemusta. Korona piti maata pitkään pihdeissään. Kuolleisuus oli korkeaa ja terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittunutta. Vastatoimet olivat ulkonaliikkumiskieltoineen järeät.

Tällä hetkellä tilanne on Espanjassa Euroopan parhaita. Koronan ilmaantuvuusluku 14 vuorokauden aikana on 100 000 asukasta kohde on osapuilleen 50, kun se Suomessa on noin 110 ja leviämisvaiheessa olevassa Kuopiossa peräti yli 130. Tällaiset ovat lukemat, vaikka Suomea suojaa syrjäinen sijainti ja harva asutus.

Miten tässä näin pääsi käymään?

Vaikka me suomalaiset olimme ja olemme tyytymättömiä koronan takia asetettuihin rajoituksiin, nehän ovat marginaalisia monen muuhun maahan verrattuna. Arvostelua voi sen sijaan kohdistaa aivan oikeutetusti siihen, kuinka loogisesti lähinnä hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat toimineet.

Hieman havaintomateriaalia.

Kun Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli pandemian alkuvaiheessa kasvomaskien käyttöä, ministeriö leimasi lausunnon Tervahaudan harkitsemattomaksi yksityisajatteluksi. Ministeriö teetätti näkemyksensä tueksi selvityksen, joka sittemmin on osoittautunut huuhaaksi.

Yhteiskunnan toimintojen sulkemisesta tai avaamisesta ei voi täysiä pisteitä ajoituksesta tai varsinkaan ennakoivuudesta antaa. Pohjois-Savossa ravintolat joutuivat laittamaan ovensa kiinni vajaan seitsemän tunnin varoitusajalla.

Mutta ei se vika ole vain poliitikoissa ja viranomaisissa. Kansalaiset, ottakaamme peili käteen.

Kun rokotteita saatiin jakoon, ajanvarausjärjestelmät tukkeutuivat. Ja kun läpi päästiin, osa päästeli linjoja pitkin kaikki tietämänsä ala-arvoiset termit. Vastaavaan verbaaliakrobatiaan on ylletty, kun koronapassit tulivat käyttöön.

Ihan vaan vinkiksi. Menkää kokeilemaan ulkomaanmatkaa ilman asianmukaisia dokumentteja. Siinä eivät passi ja hammasharja voimasanoilla höystettyinä riitä.

Sitten vielä tämä rokotevastaisuus. Jotkut urpot ja ursulat jättävät milloin milläkin verukkeella yhteiskunnan tarjoaman rokotteen ottamatta.

Omapahan olisi asiansa, jos se kolahtaisi vain omaan nilkkaan. Valitettavasti he monella tapaa vaarantavat piittaamattomuuttaan kanssakulkijansa. Suomalaisia rokotettiin kiitettävään tahtiin jokunen kuukausi sitten, mutta tahti on valitettavasti sittemmin hidastunut - toisin kuin vaikka siellä pandemian haltuunsa saaneessa Espanjassa.