Koronanyrkki: Epidemia laantumassa Pohjois-Savossa, ei uusia rajoituksia

Pohjois-Savon maakuntajuhlaa vietettiin elokuussa maskien kanssa. Jatkossa maskisuositus on valtakunnallisen linjan mukainen. Tuire Punkki

Kaisu Lötjönen

Koronaepidemia osoittaa selviä laantumisen merkkejä Pohjois-Savossa, tiedottaa alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä eli ns. koronanyrkki.

Nyrkin mukaan koronan ilmaantuvuusluku on laskenut maakunnassa eikä tartunnanjäljityksessä ole enää ruuhkaa. Viimeaikaiset tartunnan lähteet on myös saatu hyvin selville eikä sairaanhoito ole tällä hetkellä kuormittunut.

Myös Kuopion jätevesissä koronavirusta on mitattu aiempaa vähemmän.

Pohjois-Savossa 12 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus toisen annoksen osalta 76 prosenttia, mikä on valtakunnallista tasoa. 50 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien osalta kattavuus on yli 86 prosenttia.

Koronanyrkki muistuttaa, että rokotukset ovat edelleen tärkein keino hillitä epidemian leviämistä ja ehkäistä vakavan koronainfektion ilmaantumista.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä katsoo, että Pohjois-Savon epidemiatilanne ei edellytä uusia rajoituksia eikä esimerkiksi etätyösuositusta. Maskisuosituksessa otetaan nyt käyttöön valtakunnallinen suositus, joka perustuu riskinarvioon:

• THL suosittelee, että maskia käytetään edelleen etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

• THL suosittelee, että erityisesti ne, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa tai sairastaneet koronainfektiota 6 kuukauden sisällä, huomioivat maskisuosituksen.

• Julkinen liikenne: THL suosittelee toistaiseksi kasvomaskin käyttämistä julkisessa liikenteessä koko maassa. Maskin käyttö on erityisen suositeltavaa ruuhka-aikoina ja kun liikennevälineen matkustamossa on paljon ihmisiä.

• Maskin käyttöä ei suositella ulkotiloissa, ellei tiloissa synny pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.

• Maskin käytöstä ei ole tarvetta antaa suosituksia vähäisen riskin tiloissa tai tilanteissa, joita ovat esimerkiksi:

– Päivittäistavara- ja erikoisliikkeet

– Torit ja markkinat (sekä sisä-, että ulkotilat)

– Elokuvateatterit

– Kirjastot ja museot, taidenäyttelyt

– Opiskelu ja kasvatus

– Yksilöurheilu tai liikunta, sisätilat

– Henkilöstö- ja ruokaravintolat

– Toimistotyyppiset työpaikat

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut