Ammattijärjestäjä kertoo, kuinka koti pidetään ojennuksessa

Työhuone niin täynnä tavaraa, ettei sinne mahdu tekemään töitä.

Eteinen pursuaa takkeja, pipoja, haskoja, mutta missä ovat kengät?

Ammattijärjestäjä, yrittäjä Mari Shrestha auttaa työkseen ihmisiä, jotka tarvitsevat syystä tai toisesta parempaa järjestystä kotiinsa.

– Usein henkilö, joka ottaa yhteyttä ammattijärjestäjään, on jo turhautunut omaan tilanteeseensa. Tavarat keräytyvät röykkiöiksi tai jollakin voi olla esimerkiksi työhuone niin täynnä tavaraa, että hän ei mahdu tekemään töitä. Jollakin saattaa olla tilanne, että hän ei löydä eteisestään mitään, jolloin tavoitteena voi olla, että tavarat löytyvät helposti ja aamut helpottuvat, Shrestha kertoo.

Toisinaan koulutetulla ammattijärjestäjällä saattaa olla taustalla tilanne, että hän on lähtenyt opintojen kautta hakemaan alkuun järjestystä omaan elämäänsä. Shresthan kohdalla asia ei ole niin.

Varkaudesta kotoisin oleva ja Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Shrestha on ollut järjestyksen nainen pienestä saakka ja paikat ovat hänellä aina olleet tip top.

Jos kaappi on sullottu täyteen, homma muuttuu vaatetetrikseksi.

– Olen kokenut, että helpottaa suuresti elämää, kun asiat ovat järjestyksessä.

Kaikista kriittisin ja ykkösasia kodin järjestyksen kannalta on se, että tavaraa ei saa olla liikaa.

– Liian tavaramäärän keskellä on täysin mahdotonta ylläpitää järjestystä.

Kaikki järjestäminen lähtee siis aina tavaroiden karsimisesta.

– Monesti asiakas tarvitsee apua päätöksen tekoon, mistä hän voi luopua. Esimerkiksi lahjaksi saaduista tavaroista voi helposti kokea, että on velvollisuus säilyttää niitä. Näin se ei välttämättä ole. Tuskin lahjan antajakaan tahtoo, että kaappisi ovat täynnä tavaraa, jota et tarvitse. Voi myös vinkata, jos jatkossa suosit vaikka aineettomia lahjoja.

Myös vaatekaappien kohdalla järjestäminen alkaa karsimisesta.

– Jos kaappi on sullottu täyteen, homma muuttuu vaatetetrikseksi. Lisäksi joka kerta kun otat vaatteen, sieltä tulee koko hyllyn sisältö mukana.

Kun pinot eivät ole liian korkeita, ne toimivat. Lasten vaatekaapissa vaatteiden on hyvä olla sellaisella korkeudella, että lapset ylettyvät itse ottamaan niitä. Toinen tärkeä asia on, että jokaisella tavaralla täytyy olla looginen paikka. Tähän aiheeseen liittyen löytyy Shresthan mukaan erilaisia koulukuntia.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että kaikki saman kategorian tavarat tulee aina sijoittaa samaan paikkaan, ilman mitään poikkeuksia.

Toiset ovat sitä mieltä, että ainakin osa tavaroista on säilytettävä siellä, missä niitä käytetään.

– Kun joskus aikoinaan asuimme kahdessa kerroksessa, minulla oli joitakin tavaroita tuplana, esimerkiksi imurit ja pesuaineet. Silloin niitä tuli käytettyä enemmän.

Tällä hetkellä esimerkiksi osa lasten värikynistä löytyy keittiöstä, siellä missä niitä käytetään.

Shrestha järjestää aina käytännöllisyys edellä, mutta häntä ei haittaa, että samalla tulee myös nättiä.

– Se ei ole välttämättä kaikille se itseisarvo, että pitää näyttää hyvältä ja olla samannäköisissä laatikoissa, mutta minulle on tärkeää, että lopputulos miellyttää myös visuaalisesti.

Mikä?

Ammatti- järjestäjä

Ammattijärjestäjä on järjestäminen asiantuntija, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa sekä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta.

Ammattijärjestäjät auttavat erityisesti kodin, toimiston ja varastojen järjestämisessä sekä ajankäytön hallinnassa.

Ammattijärjestäjien ammattikunta on vielä suhteellisen uusi.

Ammattijärjestäjiä on koulutettu Suomessa vajaan kymmenen vuoden ajan. Koulutettuja ammattijärjestäjiä löytyy Suomesta reilut 300. Osa heistä on Suomen ammattijärjestäjät ry:n jäseniä

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut