Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohisalo antoi jatkoluvan Helsingin pelastuskoululle ennen perhevapaalle jäämistä – luvattua rahoitusta Pelastusopistolle ei ole tullut

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on myöntänyt Helsingin pelastuskoululle toimiluvan jatkaa pelastusalan tutkintokoulutusta.

Helsingin kaupungin pelastuskoulun piti lopettaa toimintansa ja alan koulutus piti keskittää Pelastusopistolle Kuopioon. Ministerin päätöksellä näin ei kuitenkaan tehdä.

Sisäministeriö lopetti kaupungin omistaman pelastuskoulun toimiluvan aiemmin sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) toimikaudella siksi, että Mykkänen halusi muutamien sisäministeriön viranhaltijoiden ehdotusten mukaisesti siirtää Kriisinhallintakeskuksen Kuopiosta Helsinkiin ja vastaavasti keskittää valtakunnallisesti pelastusalan koulutuksen Pelastusopistolle Kuopioon.

Edellisen sisäministerin Paula Risikon (kok.) teettämä selvitys oli ollut sitä vastaan, että Kriisinhallintakeskusta kannattaisi siirtää pois Kuopiosta.

Kriisinhallintakeskus kuitenkin siirrettiin Helsinkiin, mutta Pelastusopisto ja Kuopion seutu eivät ole koskaan saaneet luvattua kompensaatiota tilalle.

Kuopion kaupunki älähti: Poukkoilu pelastusalan koulutuksen järjestämisessä vie uskottavuutta

Kun Ohisalo aloitti sisäministerinä, hän lupasi, että päätös toteutetaan ja Kuopioon keskitetään alan tutkinto-opetus. Lupaukseen sisältyi myös ennen kaikkea lisämääräraha opiskelijamäärän nostamiseen sekä työpaikkojen turvaamiseen Kuopiossa.

Ohisalo ilmoitti kuitenkin uudesta päätöksestään viestipalvelu Twitterissä keskiviikkoaamuna. Sisäministeriö ei kertonut asiaa virallisesti julki missään. Ohisalon lisäksi kuitenkin myös Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) on vahvistanut ministerin päätöksen olevan Helsingin kaupungin tiedossa.

Ohisalo on jäämässä marraskuussa äitiyslomalle ja hän siirtyy sen jälkeen sisäministerin paikalta pois ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Juuri ennen tätä muutosta hän ilmoitti antaneensa Helsingin kaupungin pelastuskoululle toistaiseksi voimassa olevan toimiluvan eli kyse ei ole enää edes määräaikaisesta, vaan pysyvästä jatkosta.

Ohisalo perustelee päätöstään tviitissään vain Helsingin kaupungin kasvavalla tarpeella perustaa uusia pelastusasemia ja palkata henkilöstöä.

Analyysi: Kovimpien höpö-väitteiden mukaan Pelastusopiston koulutus on vaaraksi Helsingin turvallisuudelle

Päätöstä on ennakoitu jo pitkään pelastusalan toimintaa tuntevien keskuudessa. Ohisalo on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Sisäministeriö on myös toistuvasti luvannut pelastusalalle lisärahoitusta koulututukseen, mutta sitä ei ole lupauksista huolimatta pitkäjänteisesti saatu.

Pelastusopisto on sisäministeriön alainen valtakunnallinen oppilaitos, joka kouluttaa pelastajia, hätäkeskuspäivystäjiä ja pelastusalan päällystöä koko Suomeen. Sen opetus on auditoitu ja sen toiminta on ollut hyvin taloudellista.

Suomessa ennakoidaan tulevan valtava pula pelastajista, sillä aluehallintovirastot ovat vaatineet pelastuslaitoksia lisäämään paloasemia riskialueille. Lisäksi Työtuomioistuin on tänä vuonna antanut päätöksiä, joilla se on kieltänyt aiempia varallaolojärjestelyjä. Etenkin nämä tuomiot ovat lisänneet vakinaisen henkilökunnan tarvetta pelastuslaitoksilla.

Kommentti: Valtio vaatii lisäämään pelastajien määrää, mutta yhtä aikaa on antamatta rahaa kouluttaa lisää pelastajia

Kun sisäministeriö ei ole järjestänyt vaadittavaa 2-3 miljoonan euron lisärahoitusta Pelastusopistolle Kuopioon, alan opiskelijamäärää ei voida nostaa niin paljon kuin tarve olisi. Pelastusopistoon Kuopioon olisi hyvin hakijoita ympäri Suomen, mutta aloituspaikkojen lisääminen olisi vaatinut lisärahoitusta ministeriöltä.

Asia tulee heijastumaan ympäri Suomen ja pahimmin mahdollisesti Pohjanmaan alueen kuntiin ja Itä-Suomeen, joissa on auki tai on tulossa auki useita kymmeniä pelastajien virkoja.

Helsingin pelastuskoulu on ollut laadukas, paikallinen oppilaitos, mutta sen opiskelijat sidotaan työsopimuksin Helsingin pelastuslaitokselle eikä laitoksen koulutusmäärät riitä vaikuttamaan millään tavoin pelastajien saatavuuteen koko Suomessa.

Kuopiossa kysyttiin perusteluja pelastusalan päätöksille – Erikoinen tapahtumasarja toi ainakin palkankorotuksen Helsingin palomiehille

Maria Ohisalon tviitti

Helsingin kaupunki hakee valtion rahoitusta pelastaja- ja alipäällystökoulutukselle – nousi samantien kilpailemaan Kuopion kanssa