Kuopion kouluiskun tekijä tuomittiin elinkautiseen – mielentila ei tuonut muutosta tuomioon

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut Kuopion kouluiskun tekijän elinkautiseen vankeuteen.

Hovioikeus ei muuttanut kuopiolaisen Joel Marinin, 27, tuomiota määräaikaiseksi vankeusrangaistukseksi niin kuin hänen valituksessaan hovioikeuteen oli vaadittu.

Marin hyökkäsi pitkän miekan, ilma-aseen ja polttopullojen kanssa ammattiopiskelijoiden luokkaan Savon ammattiopiston tiloissa Kuopion Leväsellä lokakuussa kaksi vuotta sitten.

Marin tuomittiin ukrainalaisen 23-vuotiaan naisen murhasta, törkeästä vahingonteosta ja 20 murhan yrityksestä, jotka kohdistuivat kahteen opettajaan ja 17 luokkakaveriin.

Väkivallan kohteena oli myös kolme poliisia ja pahoinpitelyn yrityksen kohteena oli myös vahtimestari.

Samaistui nettijuttuihin koulusurmaajista

Hovioikeudessa päähuomio oli siinä, oliko Marin alentuneesti syyntakeinen niin kuin puolustus vetosi.

Marinista oli tehty mielentilatutkimus esitutkinnan aikana. Käräjäoikeuden tuomiossa todettiin, että Marinin tiedollinen kapasitetti oli hyvä eikä hän ollut mielisairas. Hän oli ollut masentunut ja hänellä oli ollut piirteitä, joiden mukaan hänen kykynsä sosiaaliseen kanssakäymiseen ja avun hakemiseen olivat puuttelliset.

Mielentilatutkimuksessa oli tulkittu Marinin voineen olla estynyt, vaativa, epäluuloinen ja eristyvä.

Hän oli saanut keskusteluapua ja kuntoutusta masennusongelmaan, mutta hän oli vähätellyt oireitaan ja lopettanut lääkityksen itse.

Marin oli samaistunut netistä löytämiinsä tietoihin koulusurmaajista. Mielentilatutkimuksessa hän ei ollut ilmaissut katumusta tekemästään kouluiskusta.

Vaikka mielentilalausunnon tekijä Vanhan Vaasan sairaalassa oli pitänyt Marinia rajatapauksena syyntakaisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamassa mielentilalausunnossa häntä oli pidetty syyntakeisena.

Käräjäoikeus oli nostanut esiin sen, että Marinin oli kuvattu toimineen väkivaltaa tehdessään rauhallisesti, määrätietoisesti ja päättäväisesti.

Hovioikeuden mukaan hovioikeuden kuullessa Marinia asiassa ei tullut ilmi mitään sellaista uutta, että hovioikeuden olisi syytä päätyä syyntakeisuutta arvioidessaan toiseen lopputulokseen kuin mihin käräjäoikeus oli päätynyt.

Hovioikeus totesi kuitenkin Marinin epäröineen jossain vaiheessa ennen tekoa. Lisäksi hän hovioikeudessa kertoi vointinsa kohentuneen tutkintavankeudessa saamansa hoidon vuoksi. Hän oli kertonut oikeudessa ymmärtävänsä, että hänen tekonsa oli ollut väärin uhreja ja myös häntä itseään kohtaan.

Marin tuomittiin jo käräjäoikeudessa maksamaan noin 825 000 euron korvaukset muun muassa kärsimyskorvauksia, tulipalon aiheuttamia vahinkoja ja oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeudessa miehen maksettavaksi tuomittuja korvauksia korotettiin yhden opettajan ja viiden opiskelijan kärsimyskorvausten osalta. Kahden heistä kärsimyskorvaukset nostettiin 9000 eurosta 12 000 euroon. Lisäksi neljän opiskelijan kärsimyskorvaus nostettiin 4 000 eurosta 6 000 euroon.

Lisäksi Marinin maksettavaksi tulee oikeudenkäyntikuluja hovioikeudesta.

Käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen valittivat Marin ja luokassa haavoittunut opettajanainen.

Vastavalituksen oli jättänyt myös viisi opiskelijaa.

Kouluiskun tekijä ahmi joukkosurmavideoita ja samaistui aiempien iskujen tekijöihin

Osa opiskelijoista kärsii kouluiskun takia pitkäaikaisista oireista – luvassa voi olla lisää korvausvaatimuksia

Kuopion kouluiskun tekijälle elinkautinen vankeustuomio – Teon syy oli koulusurmien ihailu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut