Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Savo ottaa Pohjois-Karjalan haasteen äänestyskilpailusta vastaan ensimmäisissä maakuntavaaleissa

Pohjois-Savon hyvinvointialue ottaa Pohjois-Karjalan haasteen vastaan äänestysaktiivisuuskisasta ensi vuoden tammikuussa järjestettävissä maakunta- eli aluevaaleissa. Pohjois-Savon hyvinvointialueen viestinnästä vastaava viestintäjohtaja Petteri Alanko kertoo, ettei vastausta tarvinnut miettiä.

– Olemme yhteisellä asialla ja meillä on yhteinen huoli siinä, että saamme kansan liikkeelle ja valittua päättäjät hyvinvointialueille.

Pohjois-Karjalassa kisan voittaja-alueen aktiivisimmille kuntalaisille on luvassa torikahvit korkeimman äänestysprosentin saavuttavan kunnan torilla, kertoo Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen viestintäsuunnittelija Stiina Ikonen.

Alanko Paljastaa, että Pohjois-Savossa äänestäjiä saatetaan aktivoida eri tavalla kuin Pohjois-Karjalassa. Mietintämyssyt on laitettu jo päähän.

– Hihat on kääritty asian tiimoilta. Hyvässä yhteisymmärryksessä ja hymyssä suin rupeamme miettimään, että mitä haaste täällä Pohjois-Savossa tarkoittaa.

Alanko kertoo, että Pohjois-Savon hyvinvointialueen tempaus alueen ihmisten aktivoimiseen selviää todennäköisesti ensi viikon aikana.

Hyvinvointialueiden välisen leikkimielisen kisan tausta-ajatuksena on äänestysinnon kasvattaminen ja maakuntavaaleihin liittyvän tiedon levittäminen.

– Joka tuutista kerrotaan, kuinka huonosti vaalit tunnetaan ja kuinka äänestysaktiivisuus tulee jäämään huonoksi. Tätä vastaan teemme työtä, Ikonen toteaa.

Uudet vaalit vaativat Alangon mukaan normaalia enemmän tiedon jakamista.

– Haluamme haasteen varjolla osallistaa ja herätellä ihmisiä uudenlaisillakin tavoin. Aluevaalit on uusi asia ja se vaatii uusia toimenpiteitä, jotta saadaan tietoisuus kasvamaan, että mistä äänestetään.

Aika saa Alangon ja Ikosen mukaan näyttää, kuinka mittelössä käy.

– En halua lähteä veikkaamaan aiemman äänestysaktiivisuuden perusteella. Toivotaan yllätysvoittajaa, jossa aktiivisuus nousisi kunnolla, Ikonen kertoo.

– Mutta kyllä se Pohjois-Karjalasta löytyy, siitä lähdetään.

Alanko toivoo, että kisa tekee tehtävänsä.

– Nähtäväksi jää, että miten lopussa käy. Olemme varmasti molemmat voittajia, kun saamme kansan aktivoitua tällaisilla leikkimielisillä haasteilla. Toisen äänestysaktiivisuus ei ole toiselta pois, päinvastoin.

Hänen mukaansa Pohjois-Savo kehittää haasteeseen kampanjan, jolla otetaan voitto kotiin.

– Perästä kuuluu!

Tutkimusten mukaan osattomuuden tunne on yleisin syy, miksi vaaleissa jätetään äänestämättä. Karjalaisten ja savolaisten välisellä kisailulla pyritään juuri osallisuuden herättelyyn.

– Tällaisessa kisassa ihmiset voivat tuntea olevansa osa heimoa. Asukkaiden osallistaminen hyvinvointialueilla on kirjattu lainsäädäntöön, joten kunnat ja yhteisöt voivat halutessaan ideoida erilaisia tempauksia äänestyshaasteen ympärille, Ikonen kertoo.

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä maakuntavaaleissa hyvinvointialueille valitaan valtuutetut, jotka käyttävät valtaa sosiaali- ja terveyspalveluissa ja pelastustoimessa.

Pohjois-Savossa valitaan 69 aluevaltuutettua ja Pohjois-Karjalassa 59 valtuutettua. Maakuntavaalien virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta. Vaalien ennakkoäänestys Suomessa alkaa 12. tammikuuta ja ulkomailla 15. tammikuuta.

Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalitulokset 26. tammikuuta.