Ylä-Savossa hurja määrä uusia koronavirustartuntoja ja altistuneita

Kuntayhtymä suosittelee lisäämään maskin käyttöä ja muistamaan hyvän käsihygienian. Kuvituskuva
Jerri Koskinen

Jerri Koskinen

Ylä-Savon kuntayhtymän alueella todettiin sunnuntaina 15 uutta koronavirustartuntaa, tiedotti sote kuntayhtymä myöhään illalla. Uusista tartunnoista 12 on todettu Kiuruvedellä ja kolme Iisalmessa.

Tiedotteen mukaan Ylä-Savossa on satoja altistuneita, ja on hyvin todennäköistä, että uusia tartuntoja ilmenee lähipäivinä lisää.

Tartuntoja on ilmennyt useissa alueen oppilaitoksissa. Näiden tartuntaketjujen selvitys on vielä kesken. Kuntayhtymä on ottanut yhteyttä kyseisiin oppilaitoksiin.

Tartunnanjäljitys kuntayhtymän alueella on ruuhkautunut, eikä kaikille altistuneille voida soittaa henkilökohtaisesti.

Tartuntojen alkuperä on suurimmassa osassa tapauksia saatu selvitettyä, mutta mukana on myös tartuntoja, joiden alkuperää ei toistaiseksi tunneta.

Kuntayhtymä suosittelee lisäämään maskin käyttöä ja muistamaan hyvän käsihygienian. Maskin käyttö esimerkiksi kaupassa käydessä on erittäin suositeltavaa.

Tiedotteen mukaan suurimmalla osalla tartunnan saaneista on suositellut koronarokotukset.

– Jos sairastaa koronan rokotettuna, on huomattavasti paremmassa asemassa kuin henkilö, joka sairastaa taudin ilman rokotusta. Vaikka rokotteen ottaminen ei takaa sitä, että tartuntaa ei voi saada, on se kuitenkin paras mahdollinen suoja vakavaa koronavirustautia vastaan, sanoo Ylä-Savon sote kuntayhtymän ylilääkäri Jarno Rieppo.

– Jos olisimme tässä samassa koronaepidemian tilanteessa, ja alueemme väestö ei olisi saanut koronarokotuksia, olisivat sairaalamme ja teho-osastomme täynnä koronapotilaita ja tilanne erittäin vakava, hän sanoo.

Ylä-Savon soten nettisivuilla on listattu paikat, joissa on voinut altistua koronavirukselle alueella.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut