Avi määrää Ylä-Savon sotekuntayhtymän lopettamaan leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativat leikkaukset potilasturvallisuuden varmistamiseksi

Aluehallintovirasto on määrännyt Ylä-Savon sotekuntayhtymän lopettamaan leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan vuoden loppuun mennessä. Kuva Ylä-Savon soten uudesta Terveyskampuksesta Iisalmessa. Anni Nieminen
Juuso Kääriäinen

Juuso Kääriäinen

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt Ylä-Savon sotekuntayhtymän lopettamaan leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan vuoden loppuun mennessä, kertoo avi tiedotteessaan. Kyse on yleisanestesiassa toteutettavasta hammashoidosta ja leikkauksista, joiden suorittaminen vaatii anestesiologista erityisosaamista. Nämä toimenpiteet kuuluvat tiedotteen mukaan terveydenhoitolain perusteella keskitettäviksi yhteispäivystyssairaaloihin potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Määräys ei koske paikallis- tai johtopuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä. Lisäksi lyhyessä anestesiassa tehtävien psykiatrian sähköhoitojen ja sydämen rytminsiirtojen osalta aluehallintovirasto katsoo, että niitä voidaan tehdä Iisalmen sairaalassa, edellyttäen että henkilöstön ammattitaidon pysyminen on varmistettu ja että potilasturvallisuuden toteutumista seurataan omavalvonnallisesti, tiedotteessa kerrotaan.

Ylä-Savon sotekuntayhtymän leikkaustoiminnassa tehdään avin tiedotteen mukaan kirurgisia silmätautien, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä gynekologian toimenpiteitä, joista suurin osa tehdään paikallis- tai johtopuudutuksessa. Lisäksi kuntayhtymässä on tehty psykiatrisiin hoitoihin liittyviä sähköhoitoja ja sydämen rytminsiirtoja.

Toimenpiteiden yhteydessä on tehty tiedotteen mukaan pienessä määrin vaativia puudutuksia ja yleisanestesiaa hammashoitojen yhteydessä, mitkä vaativat anestesiologista erityisosaamista.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi leikkaustoimintaa koskevan valvontapäätöksen Ylä-Savon sotekuntayhtymälle 12. marraskuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut