Liisa Kauppisen kolumni: Lasten ja nuorten oireilusta puhutaan paljon – aikuisten kannattaisi kääntää katse myös itseensä

Liisa Kauppinen

Liisa Kauppinen

Ihminen on sopeutuvainen eläin, ja sopeutumisaikaa on totta vie ollut, yli puolitoista vuotta. Nyt huomaan sopeutuneeni aivan vääriin asioihin. Välkkyvinä ilmoituksina vyöryvää digikonttorin hälyä en vieläkään oikein osaa saada kuriin, ja elävässä elämässä hätkähdän, että ihmiset voivat vaikuttaa niin ystävällisiltä ja inhimillisiltä. Olen jo tottunut, että videopuheluissa heistä leikkautuu lämpö.

Kykenemmeköhän edes tiedostamaan, kuinka paljon pientä ylimääräistä kuormaa tämä merkillinen maailmanaika niskaan laittaa?

Korona-aikana on puhuttu paljon lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Syystäkin, onhan se huolenaiheista ehkä raastavin. Mutta kuinka me aikuiset voimme? On selvää, että kaikille korona-aika ei ole ollut vain villasukanpehmoisia ja yöpaitahousujenväljyisiä etätyöpäiviä.

Kirjailijanakin tunnettu äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Tommi Kinnunen antoi ilmiölle hiljattain kasvot, kun hän avautui viestipalvelu Twitterissä pitkän sairauslomansa taustoista. Samanaikaista lähi- ja etäopetusta, päälle vielä lisätöitä lukion uudesta opetussuunnitelmasta ja oppivelvollisuuden laajentamisesta. Kinnunen kuvasi 11-tuntisiksi venyviä työpäiviä, kasautuvia työtehtäviä ja turhilta tuntuvia raportointivelvoitteita.

Opettajien taakka on epäilemättä ollut erityisen suuri, mutta uskon, että samankaltaisten asioiden painiskellaan muuallakin kuin kouluissa.

Julkisessa keskustelussa lasten ja aikuisten mielenterveysongelmista puhutaan usein erillisinä asioina, vaikka ne ovat tiiviissä kytköksessä toisiinsa. On kylmäävää kuvitella, millaisen tunteidensäätelyongelmista kärsivän kyynisen ja ylikierroksilla käyvän kiukkupyllyn pitkittynyt stressi minusta pahimmillaan kuorii esiin. Toivottavasti muut eivät reagoi vastaaviin olosuhteisiin samoin, sillä se ei todellakaan ole ihanteellinen tila rakentaa turvallista kiintymyssuhdetta tai osoittaa rakkautta, vaikka juuri nämä asiat voisivat olla parasta mahdollista suojaa maailman ja elämän myrskyiltä.

Jo pelkästään siksi myös aikuisten oireiluun pitäisi suhtautua vakavuudella. Toivon mukaan aikuiset myös kykenevät tunnistamaan omat tarpeensa ja kuulostelemaan jaksamistaan, ennen kuin keho pakottaa pitkille sairauslomille.

Oma kysymyksensä tietysti on, missä määrin ongelmat juontuvat koronasta. Kuopiossakin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ruuhka kärjistyi suoranaiseksi kriisiksi, vaikka etelästä tulleen koronapakolaisen silmissä kaupunki on ollut huoleton paratiisi.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut