Lihakeittoa 40 senttiä / annos – Viljelijät protestoivat työstään saamaa korvausta myymällä ruoka-annoksia tuottajahinnalla

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja suomenruotsalaisia viljelijöitä edustava Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC järjestävät keskiviikkona mielenilmauksen eri paikkakunnilla ympäri Suomea maatalouden talouskriisin vuoksi. Viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä elintarvikkeita tuottajahinnalla.

MTK Pohjois-Savon tapahtumat ovat Väisäsen kotilihalla Iisalmessa kello 13–17 ja Lähipuoti Unnukassa Leppävirralla kello 13–17. Nilsiässä vastaava tapahtuma on Nilsiän tuottajatorilla 3. päivä joulukuuta. Tilaisuuksissa viljelijät kertovat haasteellisesta asemastaan ja myyvät lähituotteita.

Tapahtuman päätilaisuudessa Helsingin Narinkkatorilla myydään MTK:n verkkosivujen mukaan muun muassa viiden kilon perunaämpäreitä eurolla kappale, lihakeittoannoksia 40 sentillä kappale ja vegaanisia kasvishernekeittoannoksia 10 sentillä kappale. Kuluttaja voi halutessaan tukea tuottajia maksamalla tuotteista tuottajahintaa korkeamman hinnan.

MTK:n tiedotteen mukaan maatalous on ajautunut syöksykierteeseen syksyn aikana. Maatalouden tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, rehun ja energian, hinnat ovat nousseet tänä vuonna nopeasti ja ennalta-arvaamattomasti samalla, kun kesän kuivuus on verottanut satoa. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo tiedotteessa, etteivät markkinat ole kyenneet korjaamaan tilannetta. Kysymys on hänen mukaansa monilla tiloilla jo akuutista maksukriisistä, sillä maatilojen myyntitulot eivät ole nousseet kustannusten nousua vastaavasti.

MTK:n Kantar TNS Agrilla teettämän tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan ruoastaan enemmän, jos hinnankorotus kanavoituisi suoraan viljelijälle.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut