Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Hotellien aamiaisbuffetissa yksi tuote menee ylitse muiden, mutta millaisia erikoisuuksia pöydistä löytyy ja mikä on trendikkäin aamiainen?

Varoitus: jutun lukeminen voi tehdä nälkäiseksi.

1 Hotelliaamiainen on puheenaihe, ja se on omanlaistaan hemmottelua.

– Kun kaikki on tehty valmiiksi ja laitettu esille, saa vain nauttia, tiivistää hotellinjohtaja Miia Siltala Lapland Hotels Kuopiosta.

– Hotellin aamiainen on hotellin peili. Jos se on huono, matkailija ei tule uudestaan, jatkaa Kylpylähotelli Rauhalahden keittiöpäällikkö Marko Savioja.

– Aamiainen ei ole enää pelkkä pakollinen tankkaus, vaan se on ripaus luksusta, hetki pois kotoa ja kiireestä. Liikematkustaja nauttii sujuvuudesta, lomaileva perhe taas pysähtyy aamiaisen äärelle, linjaa Kuopion Original Sokos Hotel Puijonsarven ravintolapäällikkö Susanna Puputti.

Hotelliaamiaisilla käyvät myös ei-yöpyjät yhä useammin.

– Ennen tultiin syömään illalla, lounaalle tai brunssille, nyt tullaan myös aamupalalle. Viikonloppuisin kannattaa kuitenkin varata pöytä etukäteen, Siltala vinkkaa.

2 Aamiaisen parhaat palat ovat erilaisia eri hotelleissa.

Lapland Hotels kaupunkihotelleissa esiin nousevat pohjoisen raaka-aineet, eivät nakit tai lihapullat.

– Meillä hyödynnetään kaloja, poroa, marjoja. Hilla tulee Sodankylästä, poro Inarista. Kokki paistaa munakkaan asiakkaan toivetäytteiden mukaan. Lisäksi tarjolla on erikoiskahveja ja -teelaatuja, Siltala kertoo.

Rauhalahdessa on mannermainen aamiainen, johon kuuluvat perinteiset nakit, lihapullat, pekonit, pavut, karjalanpiirakat ja puurot sekä leikkelepöytä.

Myös Sokos Hotelleissa on perinteinen kattaus, johon pyritään saamaan paljon paikallisia tuotteita. Break Sokos Hotel Tahkolla aamiaisen suosikki on pehmiskone.

– Jotkut jopa palaavat vieraiksi uudestaan pehmiskoneen takia. Se on lasten ja aikuisten suosikki, kertoo hotellinjohtaja Anna Hämäläinen.

Scandic-hotellit uudistivat aamiaisensa vastoittain.

– Uudistuksessa haluttiin hakea tunnelmaa kaikille aisteille. Nyt salissa esimerkiksi soi miellyttävä musiikki, kertoo Scandic Kuopion ja Scandic Atlaksen johtaja Titta-Liina Gustafsson.

Scandicien aamiaiselta löytyy uusina itsetehtyä granolaa, tomaattimunajuustovuokaa, suklaatuorepuuroa, bratwurstia ja sieniä. Paikallisia erikoistuotteita ei ole.

3 Jos paikallisia makuja löytyy, onko se aina vain muikkukukkoa?

– Paikallisvivahteita tulee paikkakunnilta, joissa olemme: poromustamakkara Tampereelta, kampanisut Oulusta. Savon uniikkeja tuotteita ovat Liepuskan rautukukko ja perunarieska sekä marjakukot ja kuusenkerkkäkorvapuustit, Lapland Hotelsin Siltala kertoo.

Puijonsarven aamiainen tarjoillaan Ravintola Utussa. Paikallisista mukana ovat Kuopion Perinnetuotteen kalakukko ja Julkulan Leipomon leivät.

– Kauraparran leipäjauhoseoksesta paistamme itse gluteenitonta leipää, kertoo Puputti.

Rauhalahdessa on Perinnetuotteen kalakukkoa sekä paikallisia savumuikkuja ja mehuja.

– Itse leivotaan ohrarieskaa, joka maistuu munavoin kanssa. Kalakukko jakaa mielipiteet ääripäihin: ”Ei herrajumala tällaista syödä” ja ”Kiva, kun saa maistaa”, Savioja kertoo.

4 Tätä kuluu aamiaisella eniten.

Terveellisyys korostuu myös hotelliaamiaisilla. Vieraat valitsevat enemmän kasviksia ja hedelmiä.

Siltala on huomannut, että trendikkääseen aamiaiseen kuuluu nyt puuro.

– Se on nykyjuttu, joka nautitaan marjojen kanssa. Meillä on gluteeniton helmikaurapuuro, helmet ovat kaurajyviä.

Puijonsarvessa vieraiden suosikki on keittiön oma ohrapuuro, Scandicissa taas haudutettu puuro.

– Itse tehty kaurapuuro on aamiaisella ykkönen, komppaa Rauhalahden Savioja.

Yksi kova hitti on kuitenkin pekoni.

– Peksua menee, siitä ei pääse mihinkään. Parhaimmillaan sitä kuluu 20 kiloa aamiaisella, kertoo Savioja Rauhalahdesta.

– Suosituimmat ovat pekoni ja cocktailpiirakat, lisää Hämäläinen Tahkolta.

– Pekoni on edelleen merkittävä. Vuosia sitten toisessa ketjussa pekoni otettiin pois listalta. Siinä kävi huonosti. Se herätti paljon puhetta ja piti ottaa takaisin. Vaikka yleisesti vihreämpään ollaan menossa, ja luomua sekä terveellisyyttä arvostetaan, pekonikansa on olemassa ja heidät huomioidaan, Scandicin Gustafsson tuumii.

Usein viikonloppuisin mehu­automaatit ovat kovilla.

– Mehua kuluu, jos on tultu juhlimaan ja nauttimaan elämästä. Silloin voidaan tuoda kahvikin pöytään isommalla termarilla, Siltala nauraa.

5 Tämä taas jää syömättä.

Rauhalahdessa maitoa kuluu aiempaa vähemmän, kaurajuomaa ja -jogurtteja enemmän. Huonoin menekki on tomaattipavuilla.

– Ne liikkuvat miten liikkuvat, mutta pidämme niitä joka aamu kasvisproteiinina. Ne ovat myös ulkomaalaisille tärkeä juttu, Savioja kertoo.

Tahkolla eniten syömättä jää lämpimiä kasviksia.

Siltalan mukaan usein koskematta jäävät näkkileivät ja hapankorput.

– Lapset ovat suklaatuorepuuron ystäviä, työmatkalaiset eivät sitä syö, kertoo Gustafsson.

6 Kuinka erilaisia aamiaisensyöjiä olemmekaan?

Kansainvälisten vieraiden ja suomalaismatkailijoiden aamiaislautasilla on joitakin eroja. 

Kansainväliset vieraat kaipaavat aamuisin enemmän erikoiskahveja ja makeaa.

– He esimerkiksi ottavat paahtoleivän päälle makeaa. Ymmärrän kyllä, jos mustamakkara on heistä epäilyttävän näköinen, Siltala nauraa.

Gustafssonin ja Hämäläisen mukaan asiakkaiden aamiaiskäytös on muuttunut terveystrendien mukaan.

– Nyt pitää olla hedelmiä, smoothieita, rahkaa ja puuroa, Gustafsson listaa.

– Granolat, pähkinät ja siemenleipä ovat myös haluttuja. Lisäksi suosiotaan ovat lisänneet vegaanivaihtoehdot ja esimerkiksi hedelmä- tai marjapohjaiset pikkushotit, jatkaa Hämäläinen.

– Itsetehtyä ja paikallisuutta arvostetaan enemmän, Puputti lisää.

7 Paljonko aamupalaa menee hävikkiin?

Vähentääkseen biojätettä hotellit muun muassa tarjoavat pieniä makeita leivonnaisia, hedelmiä viipaleina ja rahkaa annoskupeissa.

– Silloin on helpompi ottaa se määrä, mitä syö, Siltala tuumii.

Rauhalahdessa ohjeistetaan ottamaan vain sen verran, kun jaksaa syödä.

– Ennen hävikkiä tuli järkyttävä määrä. Nyt ollaan valveutuneempia. Jätemäärä on puolitettu, ja keskimäärin 6–15 kiloa aamiaista menee hävikkiin päivittäin, Savioja kertoo.

Scandiceissa raaka-aineet hyödynnetään jatkoon. Esimerkiksi edellispäivän hedelmistä tehdään smoothieita ja ylijäämäruuasta ”rescuebokseja”, joita myydään asiakaspalvelussa.

– Päivittäin hukkaan menee muutamia kiloja, mutta esimerkiksi aamiaisporrastus on auttanut laittamaan ruokaa sitä mukaa, mikä porukka tulee syömään, Gustafsson kertoo.

Hämäläinen on huomannut myös asiakkaiden olevan vastuullisempia.

– Ylenpalttinen lautasen täyttäminen on jäänyt, nyt osataan paremmin ottaa sen verran, mitä syö.

8 Otetaanko aamiaiselta jotain taskuun?

– Nykyaikaan ei kuulu ”eväiden” mukaan ottaminen. Kahvin saakin ottaa mukaan. Sitä varten on erilliset take away -mukitkin tarjolla, miettii Miia Siltala.

– Meno ei enää ole sama kuin kymmenen vuotta sitten. Joskus asiakas sanoo, että ”hei, voinko viedä huonekaverille leivän, kun hän ei jaksanut tulla”. Luvan kanssa voi viedäkin, tuumii Anna Hämäläinen.

Hotellit kertovat seuraavansa hävikkiä ja huomioivansa aiempaa paremmin myös erilaiset ruokavaliot ja allergiat.

Lue uusin Tahkonews-lehti täältä!