Pienenä Eetu Laitinen harjasi vessaharjalla päiväkotikavereidensa hiukset ja aikuisena hän perusti luksusparturin

Luksuspartiri Eetu Laitinen on aina halunnut alalle, eivätkä haaveet olleet pieniä. Hän otti yhteyttä julkisuuden henkilöihin ja pääsi laittamaan heidän hiuksiaan. ”Jos kampaukseni näkyvät Emma-gaaloissa tai musavideoissa, pääsisin vaikuttamaan Suomen hiusskeneen.” Henna Kokkonen
Kristiina Poutiainen

Kristiina Poutiainen

Justin Bieberin hiukset ovat vielä leikkaamatta, mutta Makwan Amirkhamin, Mikael Gabrielin, Ville Gallen ja Isac Elliotin hiukset kuopiolainen Eetu Laitinen, 26, on jo käsitellyt.

– Haaveeni ovat aina olleet isoja. Otin sosiaalisen median kautta yhteyttä Mikaeliin ja Makwamiin, ja he vastasivat. Leikkasin hiukset ja jäin mieleen. Jos kampaukseni näkyvät Emma-gaaloissa tai musavideoissa, joita nuoret katsovat, pääsen isosti vaikuttamaan Suomen hiusskeneen.

Julkisuuden henkilöistä laulaja Justin Bieber olisi Laitiselle yhä mieluisin parturoitava.

– Hän on inspiroinut miljoonia nuoria, joilla on vaikeuksia. Haluaisin kiittää häntä tästä suuresta työstä ja kertoa hänen olleen myös minulle suuri motivaation antaja, Laitinen vakavoituu.

Eetu Laitista pilkattiin nuorena alavalinnan takia. Hän kuitenkin uskalsi olla oma itsensä ja haluaa inspiroida myös muita nuoria tavoittelemaan unelmiaan. "Älä anna muiden lannistaa tai lopettaa sinua olemasta oma itsesi." Henna Kokkonen

Motivaattorilla on ollut roolinsa Laitisen elämässä, sillä miehen polku hiusalalle ei ollut helpoin.

– Isoin haaveeni on aina ollut päästä alalle. Jo pienenä päiväkodissa tai esikoulussa harjasin asiakas kerrallaan kavereiden hiukset vessaharjalla. Kun asia selvisi aikuisille, lasten koteihin ilmoitettiin, että kannattaa pestä hiukset illalla, Eetu piti kampaamoa..., muistelee Laitinen nauraen.

Kun Laitinen kertoi yläkoulussa haluavansa hiusalalle, sitä ei otettu helpolla: ”Mitä? Sehän on gay-ala!”

– Miten vanhanaikaista!

– Minussa paloi ajatus, että haluan näyttää epäilijöille, että alasta voi tehdä siistin. Ei tehdä vain ”mummopermanentteja” vaan täällä soi räppi. Alalla ei ehkä tienaa miljoonia päivässä, mutta jos antaa ihmisille sydämestään, se tulee aina jossain muodossa takaisin.

Kollega Jemina Siekkisen mukaan Eetu Laitisen tyyli on "hallittu kaaos". "Koko maailma on hallittu kaaos. Ei voi vaikuttaa, mitä tulee ja menee, pitää vain tehdä parhaansa siellä." Henna Kokkonen

Nuorena Laitinen suunnitteli tyylejä omaan tukkaansa, mutta esimerkiksi mustavalko-look ei saanut ymmärrystä.

– Mielestäni olin tehnyt supersiistin tukan ja olin fiiliksissä. Mutta kaverit sanoivat: ”C’moon, mikä haisunäätätukka sulla on”. Se tuntuu pahalta, olipa minkä ikäinen tahansa.

Laitisen tukena on aina ollut äiti Laura Kapanen.

– Uskalsin kertoa hänelle kaikesta. Hän on vahva yksinhuoltajamutsi, joka on opettanut minulle, että kiusaajat itse voivat huonosti. Jokainen syntyy omaan kroppaansa, eikä siihen voi vaikuttaa. Jokainen voi olla vain paras versio itsestään ja yrittää parhaansa. Uskoin mutsia.

Laitinen uskaltaa olla oma itsensä. Justin Bieberin jalanjäljissä myös hän haluaa inspiroida nuoria.

– Sanoisin joka nuorelle, että mene unelmiesi perässä ja kuuntele intuitiotasi. Älä anna muiden lannistaa tai lopettaa sinua olemasta oma itsesi. Kokeile omia juttujasi, koska myöhemmin kaduttaa, jos ei koskaan kokeillut.

Eetu Laitinen uskalsi kertoa nuorena kaikesta kiusaamisesta äidilleen ja oppi, ettei muiden pidä antaa lannistaa itseä. "Sanoisin kaikille nuorille, että mene unelmiesi perässä ja kuuntele intuitioitasi." Henna Kokkonen

Näin Laitinen päätti tehdä. Hän opiskeli parturiksi Savon ammattiopistossa ja pääsi näkemään alaa maailmalle. Hän kävi muun muassa Lontoossa ja Yhdysvalloissa Connecticut Barber Expossa, jonne hänet kutsuttiin Instagramissa olleen hiusmuotoilukilpailun voiton kautta.

Lomamatkoillaankin hän saattoi kierrellä paikallisia parturikampaamoita ja meni leikkaamaan päiväksi johonkin liikkeeseen.

– Etsin tunnetta. Imen inspiraatiota ympäriltäni ja poimin eri paikoista sen tunteen, minkä halusin omaan parturiini.

Rekvisiitassakin on asennetta. Henna Kokkonen

Tänä vuonna Laitinen avasi luksusparturi Gentlemen’s Livingroomin Kuopion Matkakeskukseen.

– Ihmiset ansaitsevat luksusta. Tämä ei ole mikään ”pakollinen parturikäynti”, vaan palvelu on se, jolla nyt kilpaillaan. Palvelu pitää yksilöidä ja luoda asiakkaalle odotus arkeen.

– Halusin liikkeen helpolle paikalle, ja vaati ihan hemmetisti töitä, että sain liiketoiminnan pyörimään. Ajatus alkoi rakentua koulun alusta lähtien ja viimeiseen iltaan asti tein hommia.

Nyt netin varauskirjat ovat täyttyneet. Unelman eläminen on alkanut.

– Ja jos joku parturoitiin päiväkodissa vessaharjalla, niin tervetuloa, nyt tehdään kampaus oikealla harjalla.

Tämä gentleman on nimetty Alejandroksi. Henna Kokkonen

Gentlemen’s Livingroom löytyy sivuilta www.gentlemens.fi. Eetu Laitisen kampauksia Instagramissa @eetudebarber

Lue uusin Tahkonews-lehti täältä!

Hiukset

Millainen tyyli on nyt kuuminta muotia?

– Kaikenlaisia mikro- ja makromuoteja liikkuu, mutta maailman suuntauksissa muotia on tukka, joka käy ihmiselle hyvin ja jossa on hyvä olla. Vaikka esimerkiksi David Beckhamin tyyli, Backstreet Boysin keskijakaus tai 1990-luvun Matrix-kampaus sopisi toisille, se ei käy toisille yhtään. Nyt muotia on persoonallisuus ja se on supersiisti suunta, kuopiolainen luksusparturi Eetu Laitinen iloitsee.

Haasteena onkin löytää asiakkaan persoona.

– Jos asiakas antaa vapaat kädet, ”tee mitä vaan”, minulla voi olla loistava visio. Mutta sitä en tee, vaan vaatteita katsomalla ja rupattelemalla selvitän, millainen persoona on tuolissa. Kaikki pitää ottaa huomioon.

Asiakkaiden pitäisi rohkeasti kertoa itsestään.

– Siten voidaan hiusten kautta tuoda ihmisen identiteetti esiin. Tämän alan suola on se, jos pystyy tuomaan jollekin rohkeutta olla oma itsensä paremmin, muotoilee Laitinen.

Joskus taas Laitisella on vahva visio persoonaan sopivasta tyylistä, mutta asiakas pysyy tutussa.

– Kannustan sitten miettimään, josko ensi kerralla kokeiltaisiin uutta. Noin 80 prosenttia ehdotuksistani kokeillaan seuraavalla kerralla.

Laitisen mukaan huono tukkapäivä, bad hair day, on asenteesta kiinni.

– On niitä minullakin, mutta en anna sen haitata! Ei hiukset ketään ihmisenä määritä, eikä hiusten pidä antaa pilata päivää!

Myös Laitinen on etsinyt omaa tyyliään.

– Viime vuonna minulla oli vielä pitkä tukka, ja nyt leikkasin sen siiliksi. Nyt alkaa tuntua siltä, että tässä tyylissä tuntuu hyvältä ja olen oma itseni. Olen tunneälykäs sympaattinen äijä, joka haluaa kaikille hyvää.

– Eetu on kivan persoonallinen taiteilijasielu, vahvistaa kollega ja ystävä Jemina Siekkinen, joka työskentelee liikkeessä.

Persoonaa etsiessä Siekkinen ja Laitinen pääsevät keskusteluissa syvälle tasolle.

– On kunnia, että asiakkaat uskaltavat puhua. Omalla tavallaan me ollaan terapeutteja. Yksikin asiakas sanoi, että kiitos tästä terapiasta. Ei hiustenleikkuusta, vaan terapiasta, nauraa Laitinen.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut