Sähköasentaja Satu Nisusta tuli luksustekstiilien valmistaja, joka aluksi vihasi kangaspuita ja häpesi yleellisten tuotteidensa tekoa

Maailmannäyttelyyn Dubaihin töitään vienyt tekstiilitaiteilija Satu Nisu saa inspiraationsa Puijolta.

Satu Nisu työskenteli aiemmin rautakaupassa, eikä pitänyt kangaspuista. Elämä vei uusille raiteille yllättäen. Showroomin seinällä on kollaasi erilaisista materiaaleista ja tekstiileistä tehdyistä kankaista. Henna Kokkonen
Kristiina Poutiainen

Kristiina Poutiainen

Lokakuussa tekstiilitaiteilija Satu Nisua, 33, ei jännittänyt, vaan pelotti "ihan sikana". Hän oli mukavuusalueensa ulkopuolella, kun edessä oli matka Dubaihin Maailmannäyttelyyn, jossa hänen luksustekstiilinsä ovat esillä Suomen paviljongin vip-tilassa.

– Maailmannäyttely on ollut tosi pitkä prosessi, ja sitä on odotettu kolme vuotta. Avajaisseremoniaa katsoessa liikutuin: nyt se tapahtuu! Ne ovat isoimmat messut, joissa voi olla esillä. Se on kunnia.

Taidetekstiiliseinään menee kymmeniä tuhansia käsin tehtyjä kangaspaloja. "Maailmannäyttelyn seiniin meni satojatuhansia paloja. Siellä arvostettiin työtäni, ja tekstiiliseinän akustoivaa ominaisuutta. Tässä taide ja hyöty yhdistyvät." Henna Kokkonen

Nisun työt on huomioitu kansainvälisesti aiemminkin. Vuonna 2019 Vogue esitteli numeroissaan ylellisiä sisustustuotteita ja Tatler-lehti toi luksusviltit esille kolmessa numerossaan. Vuonna 2019 Portugalilainen designbrändi Brabbu kiinnitti Nisun suunnittelijatiimiinsä, jossa hän suunnittelee ja valmistaa oman sisustustekstiilimalliston.

Vilttiin menee 15 metriä pakkakangasta, joka leikataan paloiksi. Kangaspalat kudotaan kankaaseen yksi kerrallaan. Valmista kangasta syntyy noin kaksi neliötä viikossa. Siksi suuriin töihin menee viikkoja. Henna Kokkonen

Sähköasentajaksi opiskellut ja myymälävastaavana työkaluliikkeessä työskennellyt Satu Nisu päätti, ettei halua myydä porakoneita lopun elämäänsä ja halusi muuttaa elämänsä.

– Rakastan sisustamista ja halusin sisustussuunnittelijaksi. Pääsin Toivalan Ingmanille opiskelemaan ja irtisanoin itseni. Ensimmäisenä päivänä näin luokassa kangaspuut ja tajusin olevani väärässä paikassa. Sisustussuunnittelua oli vain pari kurssia ja koulutus painottui tekstiileihin. Ajattelin: "Ei helvetti, tämän takiako irtisanoin itseni? Mitä olen tehnyt?!"

Opettaja houkutteli Nisun jäämään, sillä tämä voisi ajatella laatikon ulkopuolelta, kun ei tiedä "mikä on normaali viltti". Hän jäi ja keksi designinsa. Kaikki Nisun työt olivat erilaisia kuin muilla. Ingmanin jälkeen hän haki Helsinki Design Schooliin, jossa opettaja ja sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt ilmoitti, että sisustustaiteilijaa Nisusta ei tule, mutta hän on luonut aarteen, jota lähdetään viemään eteenpäin.

– Kaisa auttoi kehittämään tekstiiliä ja viemään sitä eteenpäin. Hän oli mentorini. Vuonna 2017 tulin Habitaressa julki näiden kanssa. Kaisa ei nähnyt menestystäni, sillä hän kuoli pari kuukautta ennen Habitarea.

Aiemmin Satu Nisua järkyttäneet kangaspuut ovat nyt luonteva työväline. Henna Kokkonen

Nisu rakastaa suunnittelua: huoneiden, tilojen, tekstiilien.

– En lue lehtiä tai seuraa trendejä. Inspiroidun mistä vain ja milloin vain. Usein inspiroidun luonnosta.

Maailmannäyttelyyn päätyneen tekstiilin inspiraatio on tullut Puijon metsistä.

– Kosketin luonnon pintoja: kiveä, kaarnaa, sammalta. Jokainen tuntuu eriltä. Luonto, värit ja muodot elävät, niistä tulee vahva fiilis. Elävä pinta oli lähtökohtanani. Kävelen töihin joka aamu ja ilta Puijon metsän kautta. Siellä herään ja voimaannun tai nollaan ajatuksia.

Tuolit ovat Satu Nisun uusimmat työn alla olevat tekstiilit. Henna Kokkonen

Marraskuussa kahden viikon Maailmannäyttely-matkaltaan palanneen Nisun kädet ovat töitä täynnä. Töiden suunnittelu voi alkaa väriyhdistelmästä, jolle etsitään materiaaleja ja kankaita, joita työstää. Seiniin, tuoleihin ja viltteihin tulevia tekstiilejä Nisu käy leikkaamassa pieniksi ympyröiksi suutarilla.

– Seinään menee kymmeniätuhansia kangaspaloja, joten vuokraan suutarin konetta. Kun leikkasin prototyypin kangaspalat käsin, sain kaksi jännetuppitulehdusta.

Pienet ympyrät muotoillaan ja kudotaan villapohjaan yksi kerrallaan.

– Valmista syntyy noin 40 senttiä päivässä, siihen menee noin kuusi tuntia. Enempää ei pysty kerralla. Olen urallani tehnyt varmasti miljoonia palasia.

Satu Nisu kuulee ihastusta siitä, että luksustuotteen takana on persoona. Henna Kokkonen

Miltä tuntuu valmistaa luksusta?

– Alussa hävetti: minä maalaistyttö teen ylellistä ja arvokasta tekstiiliä. En kehdannut sanoa, että teen 2 000 euron vilttejä, koska en ole henkilönä samaa kategoriaa tai niin ylellinen kuin tuotteeni. En käytä merkkivaatteita, joten voinko tehdä tuhansia maksavia tekstiilejä? Oli henkisesti kova paikka päästä tuon yli.

Nyt Nisulle kuulee ihastusta siitä, että tuotteen takana on persoona.

– Olen maanläheinen. Minussa on samaa elämää kuin tekstiileissäni. Nyt kannan ylpeänä sen, että teen luksustekstiiliä. Tämä on suomalaisen käsityönhinta ja se maksaa. Materiaalikulutkin ovat kovia. Luksus on uniikkia, kellään muulla ei ole samanlaista. Sitä ei ole pakattu varastoon, vaan sen teko kestää viikkoja.

Kansainväliset ostajat ihmettelevät, mikä tuotteessa on vikana, kun se on "niin halpa".

– Toivon, että näyttelystä poikii jotain ja yritän päästä myös kansainvälisille markkinoille.

Satu Nisu sai sisustaa showroominsa mielensä mukaan. Henna Kokkonen
Satu Nisulta on pyydetty tyynyliinoja, tossuja ja laukkuja. "Nyt on pakko keskittyä sisustukseen ja huonekalujen verhoiluun. Kaikkea en pysty tekemään, vaikka minulla olisi sata ideaa." Henna Kokkonen

Savon Sanomat kysyi lukijoilta maakunnan palveluita, tekijöitä ja tuotteita, jotka olisivat jollain tavoin "pikkuisen parempia". Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin tuotepalkintoja. Vastaajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Maailmannäyttely

Kuopio esillä

Dubain Maailmannäyttelyssä 1.10.2021–31.3.2022 Suomen paviljongin pääteema on Suomi – Tulevaisuuden onnellisuuden jakaminen.

Satu Nisun lisäksi Kuopiosta Suomen paviljonkiin pääsi lasialan perheyritys, Lasilinkki Oy.

Lasilinkki valmistaa paviljonkiin käsin kuvioidut lasiliukuovet, jotka on suunnitellut arkkitehti Gregor Turnsek.

Lasilinkki määrittelee sulatuslasituotteensa, mittatilaustyönsä sekä kierrätyslasituotteensa käsityötaiteeksi.

Lähteet: finland-dubaiexpo2020.com ja lasilinkki.fi

Pikkuisen parempaa

Lukijoiden nostot

Kuopiolainen Hygge Bro palkittiin vastoittain yhtenä Suomen parhaista lounaspaikoista, Burger5 on monena vuonna noussut valtakunnan parhaimpien burgeripaikkojen joukkoon ja Kuopion Pizzeria Sorrentosta saa maan parasta pitsaa. Myös paikalliset panimot tekevät kansainvälisesti palkittuja juomia.

Savon Sanomat kysyi lukijoilta, millaisia palveluita, tuotteita tai osaajia he nostaisivat maakunnasta – ja niitähän riitti! Tässä niistä osa:

Kelloliike: Meillä Rautalammilla on aivan erityinen kello- ja kultaliike Hemming. Yrityksen omistaja Kaija on pitkälti yli 80 ja pitää edelleen liikettä, jonka valikoima on jäätävä!

Vihannes: Taskinen kurkut Nilsiässä Kinahmissa lähellä tahkoa. On muuten enemmänkin kuin himpun verran parempia. Aivan loistavan makuisia ja puhtaasti tuotettuja. Yrittäjä pitää hyvää huolta työntekijöistä.

Kahvitauko. Puijon tornin kahvilasta saa nykyään kuopiolaisen paahtimon omaa kahvisekoitusta. Kahvitauko on luksusta, kun ikkunasta avautuu huikea maisema ja kahvi on yhtään liioittelematta Kuopion parasta.

Hemmotteluhoito: Siilinjärvellä Kauneushoitola Jennyssä on aivan luksusihana tunnelma. Siellä todella pääsee toiseen, rauhalliseen zen-maailmaan hetkeksi.

Liikuntahetki. Tahkon portaat on paljon kehuttu ja maineen arvoinen.

Peli-ilta. Kalpan ottelut Vip-tiloissa on kiva illanvietto kaveriporukalle tai vaikka sukulaistapaamista varten. Kerää työkavereita, serkukset kylään tai oma kaveriporukka ja varaa ilta Kalpan vieraana. Ruokaa ja viihdettä lupsakasti ja helposti

Kukkaliike: Kukkaispalvelu SatuMaa tekee Siilinjärvellä uniikkeja kimppuja, jotka jollain tavoin kuvaavat saajaansa.

Treeni. Siilinjärven Kunnonpaikan aqua sport -tunnit ovat hauskoja. Ne ovat uusi versio vesijumpasta. Niissä tulee hyvä mieli samalla, kun ne ovat hyvää liikuntaakin. En yhtään ihmettele, että moni paikallinenkin haluaa miniloman Kunttarin altaalla.

Matkaeväs. Lähiruoka Tullintupa Kuopion Kauppahallissa – apua, pitikö tuoda Savon reissulta tuomisina ruisleipää tai korvapuusteja. Tullintuvasta löytyy.

Tuore kala: Kuopion Kauppahallista saa oikeasti tuoretta (jopa samana päivänä pyydettyä) kalaa. Se on mielestäni oikeaa elämänlaatua, ja esimerkiksi Stadissa pitää aidosti tietää paikat, jos haluaa edes edellispäivän fisuja.

Parisuhdeaika: Siilinjärven Kunnonpaikassa on pareille viini- ja olutkylpyjä. Yhteinen aika altaassa ja pikkunaposteltavat kuohuviinin kanssa ovat kyllä aika luksusta.

Paikallisherkku: Nenosen mansikkamehu ja kuohujuoma, Peltolan Blue -juusto! Petosen leipomon riihiruisleipä.

Ja paljon muuta: Drive in grilli, Sanskriti, Vesvel, Kuopion säästöpankki, Kuopin Parkourakatemia. Ee himpu vuan paljo enemmä ku parempi palavelu. Kodin Terran nootopuole porukka hyvä myös.

Kiitos kaikille vinkkejä lähettäneille! Toimitukseen saa vinkata myös lisää maakunnan uniikkeja tuotteita, palveluita tai tekijöitä osoitteeseen teemat@savonsanomat.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut