"Välillä perheen hermoja kiristää, kun keittiö on täynnä jauhosäkkejä", paljastaa puoliso – Simo Pasasen kotikeittiössä syntyy maailmanluokan tuote

Simo Pasanen suunnitteli taikinan niin, ettei se sotke käsiä, sillä sitä voi sekoittaa puulastalla ja leivät nostellaan pellille lusikalla. Kotikeittiöön mahtuu vielä niin tuotekehitys, valmistus kuin pakkaaminenkin. Paula Pohjamo
Kristiina Poutiainen

Kristiina Poutiainen

Sillä on kaikissa lapsuuskuvissa leipä kädessä, nauraa Eveliina Pasanen, 36, kertoessaan puolisostaan Simo Pasasesta, 37.

Kuopion legendaaristen huippuravintoloiden Mustan Lampaan, Urbanin ja Osin kokkina toiminut mies on aina rakastanut ruisleipää. Keliakian puhjettua hänen piti kuitenkin löytää uusi suosikki.

– Valmistuotteet olivat todella mauttomia. Aloin syventää tietojani gluteenittomista tuotteista, hyödyntää kokkitaustaani ja kehitellä sopivaa jauhoseosta, jossa olisi kunnolla makua, kuitua ja ravintoarvot kohdallaan.

Pasanen maistatti ja testasi leipävaihtoehtoja ravintolassa lounastajilla ja sai kiitosta.

– Gourmet-ravintoloissa työskennelleenä halusin käyttää yllättäviä aineksia ja avata uusia makumaailmoja. Jauhoissa on esimerkiksi hampunsiemeniä. Halusin, että tuote pitää kylläisenä kuin aamupuuro, mutta leivän muodossa.

Kauraparran nimi kuvastaa myös tekijäänsä jolla on ollut parta "lähes syntymästä saakka". "Parta on pyhä asia, se saa kasvaa aina. Ja se jää mieleen. Myös Kuuraparta-rallatus on tuttu. Sitä ehkä voidaan hyödyntää tässäkin", nauraa Simo Pasanen. Paula Pohjamo

Seoksessa oli suppilovahveroita, joita itse rymysin metsästä.

Oli sattumaa, että korona vei kokin hommat juuri, kun tuote oli saatu hyvään vauhtiin.

– Kauraparran piti olla vain sivutoimi, kun perustin yrityksen. Mutta keväällä 2020 aloitin päätoimisen tuotannon omassa keittiössäni.

10-neliöisessä keittiössä on nyt 1 000 kiloa kauraa eri muodoissa. Taikinakulhot ovat tiskikaapissa. Pakkauspussit ja etikettitarrat sivutasoilla. Täällä tehdään leivonta ja pakkaaminen. Makuuhuoneen läppärillä Eveliina Pasanen panostaa tuotekehitystyöhön ja digimarkkinointiin.

– Kun Simo keskittyy työhönsä, ei keittiöön ole kellään asiaa. Mutta kyllähän se välillä perheen hermoja kiristää, kun keittiö on täynnä jauhosäkkejä. Enemmän tämä on kuitenkin lujittanut meitä parina, 20 vuotta miehensä kanssa ollut Eveliina Pasanen nauraa.

Pasasten keittiötä on sisustettu sadoilla kiloilla kauraa eri muodoissaan. Paula Pohjamo

Seoksessa oli suppilovahveroita, joita itse rymysin metsästä.

Kesällä 2021 Pasanen osallistui jauhoilla Euroopan ruokalahjakilpailuun Portugaliin. Kauraparran gluteeniton jauhoseospussi sijoittui kansainvälisessä kisassa kolmanneksi.

– On hienoa, että palkinnon sai juuri erityisruokavaliotuote. Se on myös hyvä esimerkki innovatiivisesta toiminnasta. Kiireisillä ihmisillä ei ole aikaa leipoa, ja toisaalta gluteeniton hiivataikinaleivonta on paljon vaikeampaa kuin tavanomainen hiivaleivonta, taustoittaa Gastro Business -hankkeen projektipäällikkö Henna Lehikoinen.

Vaikka tuote kilpaili ruokalahja-kategoriassa, se on Lehikoisen mukaan kova tuote maailman gluteenittomien jauhoseosten joukossa.

– Tuskin tämäntyyppistä, näin laadukasta tuotetta on valtamertenkään takana. Gluteenitonta kauraa ei käytetä maailmalla yleisesti paljon ja tässä on erittäin hyvä ravintosisältö. Tämä on merkittävä tuote verrattuna isojen valmistajien tuotteisiin, selventää Lehikoinen, joka työskenteli Keliakialiitossa yli kymmenen vuotta.

Pasanen tunnistaa somessakin hitiksi nousseen hapanjuurileivonnan. – Gluteenittomistakin voi tehdä leipäjuuren, mutta tämän idea on, ettei juurta tarvitse kasvattaa vuorokausia, vaan tuore leipä syntyy vaikka mökillä heti. Paula Pohjamo

Tämä on merkittävä tuote verrattuna isojen valmistajien tuotteisiin.

Vaikka Portugali innosti maailmanvalloitukseen, kotikeittiöstä käsin ei pysty vastaamaan kysyntään.

–  Kysyntää on tullut ympäri Suomen ja tuotantotiloja on jo käyty katsomassa, Pasanen kertoo pussipinojen keskellä.

– Tavoitteena on saada jalansijaa kotimaan markkinoilta.

Gluteenittomista jauhoista leivotaan leivät joissain hotelleissa ja ravintoloissa. Lisäksi jauhopusseja on mennyt nuorten harrastusten varainhankintaan. Paula Pohjamo

Pasanen kokeili noin 50 eri seosta, kunnes löysi ensimmäisen sopivimman. Nyt eri tuotteita on viisi, mutta tavoitteena on seitsemän, joiden joukossa olisi myös jauhoseos makeisiin leipomuksiin.

Tämä on merkittävä tuote verrattuna isojen valmistajien tuotteisiin.

– Kehitän sesonkimakujakin. Mukana on ollut kuivattua omenaa, ja syksyn seoksessa oli suppilovahveroita, joita itse rymysin metsästä ja kuivatin. Jouluksi saattaa tulla vielä joululeivän reseptiikkaa. Haastetta tuo se, että seoksen pitää tuottaa puolen litran taikina, innovoi Pasanen.

Pari on asunut Kuopiossa lähes koko ikänsä. Ripaus savolaisuutta Kauraparrassakin.

– Kyllä se tietynlaisen rentouden antaa. Tämä on hyvällä mielellä rakennettu brändi.

Kyllähän se välillä perheen hermoja kiristää, kun keittiö on täynnä jauhosäkkejä.

Eveliina Pasanen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut