Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki suosittelee kotitestiä koronalle altistuneille köhisijöille

Pohjois-Savon alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä eli koronanyrkki suosittelee kotitestien tekemistä niille, jotka ovat altistuneita koronavirukselle ja joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten esimerkiksi kuumetta, nuhaa tai yskää.

Koronanyrkki suosittelee käyttämään kotitestiä myös niissä tilanteissa, joissa perheen lapsilla tai nuorilla on hengitystieoireita.

Ryhmän mukaan kotitestien avulla voi päästä nopeasti mahdollisen ryvästymän jäljille. Ne myös auttavat erottamaan koronaviruksen aiheuttamat infektiot muista tällä hetkellä hengitystietartuntoja aiheuttavista viruksista.

Vakavista hengitystietulehduksen oireista kärsivien tulee ottaa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen.

Koronanyrkin mukaan koronatilanne Pohjois-Savossa on kääntynyt huonompaan suuntaan.

Ryhmän mukaan suurin osa tartunnoista on kuitenkin todettu koronavirukselle altistuneiden seulonnoissa. Tartuntoja todetaan etenkin perhepiirissä eikä tapausten jäljitys ole kuormittunut kuin yksittäisissä kunnissa.

Pohjois-Savo ei ole koronaepidemian leviämisvaiheessa eikä alueella ole koronanyrkin mukaan tarvetta esimerkiksi ravintolarajoituksille.

Sairaanhoitopiirin alueella rokotekattavuus on maan keskiarvoa parempi. Pohjois-Savossa 87,8 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut ensimmäisen koronarokotteen, kun maassa rokotettujen osuus on 86,4 prosenttia 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista. Toisen rokotteen on saanut Pohjois-Savossa 82,2 prosenttia ja koko maassa 81 prosenttia vähintään 12 vuotiaista.

Taudin ilmaantuvuus on tällä hetkellä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella 126,7 tapausta 100 000 ihmistä kohdin.

Ilmaantuvuusluvulla mitattuna koronatilanne Pohjois-Savossa on kuitenkin parempi kuin Suomessa keskimäärin. Koko maan ilmaantuvuusluku on 228,8.

Huonoin koronatilanne on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa ilmaantuvuus on 410,9 per 100 000 ihmistä.

Manner-Suomessa rauhallisin tilanne on Kainuussa, jossa ilmaantuvuusluku 68,3. Koko maan pienin ilmaantuvuusluku 49,7 on Ahvenanmaalla.