Ulkomaalaiset lompakkovarkaat iskevät joulunalusajan ruuhkissa – Black Friday -päivän varas nosti jo tililtä rahaa Kuopiossa

Joulun alla kaupoissa riittää välillä kiirettä ja ruuhkaakin. Silti kaupungilla kannattaa aina muistaa suojata toisella kädellä tai lompakolla tunnusluvun näpyttely kassalla tai pankkiautomaatilla. Minna Mänttäri

Asta Tenhunen

Poliisi varoittaa lompakkovarkaista, jotka ovat taitavia urkkimaan maksukorttien tunnuslukuja ennen kuin varastavat lompakon ja sen mukana pankki- tai muut kortit.

Viimeksi perjantaina varas tai varkaat iskivät tavaratalossa Kuopiossa, jossa oli perjantaina liikkeellä paljon asiakkaita Black Friday -tarjousten vuoksi.

Erään asiakkaan maksukortin tunnusluku oli urkittu ensin tavaratalon kassalla. Hetkeä myöhemmin huonoa englantia puhuva henkilö tuli kyselemään uhrilta ajo-ohjeita.

Poliisin mukaan sama henkilö tai samaan porukkaan kuuluva toinen varas oli kyselyn yhteydessä anastanut uhrin käsilaukusta lompakon kortteineen.

Uhrin maksukortilla oli ehditty tehdä useita nostoja ennen kuin uhri huomasi lompakkonsa kadonneen ja ryhtyi kuolettamaan kortteja.

– Vastaavia tapauksia on ollut myös muualla Suomessa. Tekijöitä ei ole vielä saatu kiinni, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi neuvoo suojaamaan tunnusluvun näpyttelyn aina kädellä tai lompakolla niin, ettei ulkopuolinen voi nähdä tunnuslukua kassalla, pankkiautomaatilla tai esimerkiksi bensa-automaatilla.

Jos lompakko kortteineen viedään, tärkeä on mahdollisimman nopeasti soittaa oman pankin sulkupalveluun ja sulkea kortit.

– Nopeus on valttia myös poliisille ilmoittamisessa. Jos tällaisessa tilanteessa menettää pankkikorttinsa, siitä voi soittaa hätäkeskukseen, jotta tieto saadaan poliisille nopeasti.

Poliisi ottaa vastaan myös havaintoja, jos näkee jonkun seuraavan esimerkiksi iäkkäitä ihmisiä pankkiautomaateilla tai kopeloivan toisten ihmisten käsilaukkuja kaupoissa. Havainnoista voi ilmoittaa hätänumeroon, jolloin poliisi voi tarkistaa, mistä on kyse.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut