Pelastajat ehtivät apuun viime hetkellä – heikkoihin jäihin vajonnut moottorikelkkailija oli tuupertua kylmään veteen

Ambulansseilla riittää kuljetettavaa. Sekä keskiviikkona että torstaina yksi henkilö päätyi alilämpöisyyden takia sairaalaan pudottuaan heikkoihin jäihin. Juha Poutanen

Asta Tenhunen

Iäkäs mies vajosi moottorikelkalla heikkoihin jäihin Kiuruvedellä torstaina päivällä. Mies oli lähtenyt järvelle katsomaan jo paikkoja talviverkoille.

Noin 300 metrin päässä rannasta jää petti kelkan alla ja mies joutui veden varaan. Tapauksessa oli onnea mukana siinä, että uppoamiskohta oli matala. Mies pääsi nousemaan moottorikelkan päälle ja sai pidettyä siten päänsä ja osan itseään pinnalla.

Miehen poika oli rannalla ja havaitsi hätätilanteen heti. Hän soitti hätänumerosta apua.

Kun pelastuslaitos ehti paikalle, noin 70-vuotias mies oli ehtinyt olla kylmässä vedessä noin 40 minuuttia. Pelastuslaitoksen mukaan mies oli erittäin kylmissään, mutta vielä tajuissaan.

Hänet saatiin pelastettua viime hetkillä rantaan ja vietyä ambulanssilla sairaalahoitoon.

Edellisenä päivänä Nilsiässä ja Pielavedellä kaksi noin 70-vuotiasta miestä kuoli heikkoihin jäihin. Lisäksi Kuopiossa pelastajat ehtivät pelastamaan yhden iäkkään miehen, joka oli pudonnut heikkoihin jäihin.

– Jäälle ei ole asiaa missään nimessä. Pienillä järvillä on paikoin 10–15 senttiä jäätä, mutta vieressä voi olla kohta, jossa jää pettää. Lumi on niin hyvä eriste, että se on estänyt jäätä paksuuntumasta, päivystävä palomestari Harri Laukkanen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

Palomestarin mukaan Kiuruvedenkin tapauksessa miehen lapset olivat ilmeisesti kieltäneet isäänsä menemästä vielä jäälle, mutta tämä oli olettanut jään kestävän, kun oli käynyt jo aiemmin jäillä toisessa kohdassa.

Jäät ovat kuitenkin edelleen epätasaiset ja paikoin olemattoman huonot.

Kaksi miestä menehtyi heikkoihin jäihin kahdessa eri turmassa – kolmas mies pelastettiin pahoin kylmettyneenä

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut