Koronapassi tuli ajankohtaiseksi myös Pohjois Savossa: Tässä ohjeet, kuinka saat sen käyttöön

Koronapassi on nyt ajankohtainen myös Pohjois-Savossa. Tiina Tynkkynen-Hieta
Tommi Turunen

Tommi Turunen

Koronapassin käyttäminen tuli ajankohtaiseksi myös Pohjois-Savossa, kun Itä-Suomen aluehallintovirasto asetti rajoituksia yli 100 henkilön yleisötilaisuuksille. Rajoitukset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä. Koronapassin käyttäminen on vaihtoehto rajoituksille.

Tilaisuuden voi järjestää ilman rajoituksia, jos vaatii asiakkailta koronapassin. Esimerkiksi KalPa tiedotti torstaina, että koronapassi tulee käyttöön ensi tiistaina KooKoota vastaan pelattavassa kotiottelussa. Seitsemän Tahkon alueen ravintolaa ottaa koronapassin käyttöön tänään perjantaina. Ne ovat Ravintola Piazza, Ravintola Mosquito, Pehkubaari, Pub Karhu, Tislaamoravintola Hophaus, Bar & Restaurant Ukko ja Ravintola El Monte.

Kokosimme perusasiat koronapassista.

1. Mikä on koronapassi?

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata internetistä Omakannasta tai saada paperisena versiona terveydenhuollosta. EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina. Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.

Koronapassi on tarpeen myös ulkomaan matkoilla. Kun matkustat, selvitä kohdemaan kriteerit koronatodistukselle ja testituloksen voimassaololle. Eri maissa koronatodistuksilla voi olla eri voimassaoloaikoja, minkä vuoksi matkustettaessa matkustajan tulee aina itse selvittää etukäteen kohdemaan koronarajoitukset ja käytännöt.

2. Miten koronapassin saa?

Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse vasemman reunan valikosta kohta ”Koronatodistus”. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille. Yleensä koronarokotustodistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta. Terveydenhuollon ammattilaisia on ohjeistettu kirjaamaan testitulos viiveettä tietojärjestelmään. Yleensä testitodistus on saatavilla vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta.

3. Saako koronapassin muualta kuin Omakannasta?

Jos et käytä Omakantaa, voit saada koronatodistuksen tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai testi on tehty.

4. Milloin koronapassi tuli ajankohtaiseksi Pohjois-Savossa?

Koronapassi ei ole tähän asti ollut ajankohtainen Pohjois-Savossa , koska sen käyttö on edellyttänyt rajoitusten voimassaoloa. Itsenäisyyspäivänä Pohjois-Savossa astuu voiman Itä-Suomen aluehallintoviraston yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset. Koronapassin avulla yli 100 hengen yleisötilaisuuksia voi järjestää ilman rajoituksia.

5. Kuka koronapassin saa?

Koronapassia voi vaatia 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

6. Milloin koronapassia käytetään Suomessa?

Koronapassia voidaan käyttää, jos alueella on voimassa esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskevia rajoituksia. Jos rajoituksia ei ole käytössä, koronapassiakaan ei käytetä. Koronapassin käyttö on vapaaehtoista. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat oman valintansa mukaan edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassin näyttämistä. Jos toimija ei edellytä passia, tulee noudattaa voimassa olevia rajoituksia. Koronapassi ei ole vaihtoehto rajoituksille silloin, jos viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

7. Missä passia voidaan kysyä?

Koronapassia voidaan vaatia sisäänpääsyyn muun muassa ravintoloissa, yökerhoissa ja yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa. juvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja -paikoissa. museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa. Koronapassin käyttöönotto on toiminnanharjoittajille vapaaehtoista. Kannattaa selvittää etukäteen, tarvitaanko tilaan tai tilaisuuteen koronapassia.

Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.

8. Miten tapahtumajärjestäjä tai muu toimija tarkistaa koronapassin?

Tapahtuman järjestäjä voi lukea koronapassin qr-koodin mobiililaitteella tai sitten henkilökunta tarkistaa todistuksen.

Lähteet: Aamulehti, Kanta.fi, STM

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut