Seppo Rönkön kolumni: Kolmannen kerran iso kiitos

Kevättalvesta 2020 Suomessa alkanut koronavirus ei osoita taantumisen merkkejä. Päinvastoin sairaaloiden teho-osastoilla on enemmän koronapotilaita kuin koskaan aikaisemmin. Se tarkoittaa, että muun Suomen hoitopainetta siirretään Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, eikä vaikutuksilta muuhun terveydenhuoltoon vältytä.

Samanaikaisesti eteläisestä Afrikasta leviää uusi uhka - virusvariantti nimeltään omikron, joka on saattanut jo tulla Pohjois-Savoonkin. Omikronista on toistaiseksi vähän tietoa, mutta leikin asia se ei ole, vaikka variantin aiheuttamat oireet lienevät muita versioita lievemmät. Tiedämme, kuinka vakava koronavirus on tähän saakka ollut. Omikron saattaa kiertää myös käytössä olevia rokotteita.

Vaikka Suomi tarjoaa kansalaisilleen maksutonta rokotesuojaa, se ei ei kaikille kelpaa. Ei suin surminkaan, vaikka virus voi todistettavasti johtaa surmaan.

Rokotevastaisuuteen on monia syitä. Joku on armottoman piikkikammoinen, toinen ajattelee, ettei tauti minuun sen kummemmin iske. Enhän ole influenssarokotettakaan tähän mennessä ottanut.

Sitten on tämä porukka, joka kieltää koko pandemian sekä sen suitsemisen rokottamalla, tarvittavilla rajoituksilla ja koronapasseilla. Minä ja minun mielipiteet, muista viis. Nämä kansanryhmät eivät niinkään hanki kasvomaskeja ja käsidesiä vaan foliota.

Tartunnan saanut saattaa toki selvitä kotihoidolla. Pahassa tapauksessa virus vie sairaalaan ja pahimmassa teholle. Se ei ole mielipidekysymys. Sopii kysyä kovassa paineessa työskenteleviltä terveydenhuollon ammattilaisilta ja toipuneilta, hyvää hoitoa saaneilta potilailta.

Suomalainen terveydenhuolto on siinäkin mielessä hienoa ja tasa-arvoista, että sairaat hoidetaan, olivat he olleet taudista ennen sen iskemistä mitä mieltä tahansa.

Palataanpa vuoden takaiseen tilanteeseen. Suomessa ryhdyttiin rokottamaan noin kuukauden kuluttua. Maailmalta oli pitkään kantautunut hälyttäviä uutisia koronan aiheuttamista laajoista kuolemista.

Rokotteilla virusta on pystytty merkittävästi suitsimaan. Rokottamattomat ovat moninkertaisessa vaarassa saada koronan erityisesti sen vakavassa muodossa.

Tosiasia on, että toisen rokotteen suoja alkaa heikentyä vajaan puolen vuoden jälkeen. Monissa maissa tehosteita annetaan laajasti. Suomessakin toisen ja kolmannes rokotteen väliä hieman lyhennetään.

Vaikea on löytää perusteluja, miksi näin ei tehtäisi. Se helpottaa osaltaan terveyshuoltoon kohdistuvaa painetta. Kuluvalla viikolla sain kolmannen koronarokotteen. Koen sen samanlaiseksi kansalaisoikeudeksi ja myös -velvollisuudeksi kuin äänestämisen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut