Automaattinen sammutuslaitteisto pelasti erikoiskohteen vakavammalta tulipalolta

Pelastuslaitos sai yöllä hälytyksen keskisuuresta rakennuspalosta. Juha Poutanen

Asta Tenhunen

Automaattinen sammutusjärjestelmä pelasti päihdekuntoutujille tarkoitetun kerrostalon isoilta palovahingoilta Kuopion Inkilänmäellä perjantain vastaisena aamuyönä.

Kerrostalon alimman kerroksen huoneiston parvekkeella oli syttynyt tulipalo yöllä noin kello 1.30:n aikaan.

Kerrostalo on tarkoitettu päihdeongelmista kuntoutuville, mutta talossa on asumispalveluja myös muun muassa mielenterveyskuntoutujille tai päihdeongelmista toipuville invalideille.

Koska tukiasunnot ovat paloturvallisuuden kannalta poikkeuskohde, talossa on hyvä lisäturvajärjestelyt kuten sprinklaus eli automaattinen sammutusjärjestelmä.

Parvekkeella oli aamuyöllä syttynyt tulipalo ilmeisesti parvekkeella palamassa olleesta ulkotulesta. Ulkotuli ehti sytyttää tuleen kaksi rahiakin. Pelastuslaitoksen mukaan palo olisi voinut levitä niistä laajemmalle. Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä hälytti palosta kuitenkin hätäkeskukseen ja laukaisi vesisammutuksen.

Parvekkeelle tuli sprinkleristä vettä niin, että palo sammui. Pelastuslaitoksen tullessa paikalle sammuttamaan paloa, vastassa oli enää parveke, jolta valui vettä.

Vahingot jäivät pieneksi turvatekniikan ansiosta.

Sprinkleri eli automaattinen sammutuslaitteisto sammutti tulipalon. Asta Tenhunen

Pelastuslaitos on aiemmin varoittanut, ettei kynttilöitä saisi jättää palamaan valvomatta. Ulkotuletkin voivat kaatua tai tuulella liikkua niin, että ne voivat sytyttää läheisiä rakenteita palamaan. Osa ulkotulista voi myös kuumentua, joten kaikkia kynttilöitä tulee polttaa vain palamattomalla alustalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut