Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Krooninen masennus näkyy aineenvaihdunnassa

Krooninen masennus näkyy aineenvaihdunnassa, havaittiin Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Yliopiston tiedotteen mukaan aineenvaihdunnan muutokset voidaan todeta verinäytteestä.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa oli mukana 76 nuorta avohoidon potilasta, joilla oli diagnosoitu akuutti tai krooninen masennus. Tutkimukseen osallistuneiden verinäytteistä tutkittiin aineenvaihdunnan tuotteita, ja akuutisti ja kroonisesti masentuneiden näytteitä verrattiin toisiinsa.

Tutkimuksessa havaittiin eroja metyylireaktioihin ja energia-aineenvaihduntaan liittyvissä aineenvaihduntatuotteissa.

Uusi tieto voi tulevaisuudessa auttaa masennuksen toteamisessa sekä hoitojen kohdentamisessa ja yksilöimisessä nykyistä paremmin, tiedotteessa todetaan.

– Mielenterveyshäiriöiden diagnostiikka nojaa yhä keskusteluun ja lääkärin tekemiin havaintoihin. Aineenvaihdunnan tuotteiden tarkastelu voisi olla tulevaisuudessa yksi tapa lisää erotella usein kriteereiltään päällekkäisiä psykiatrian diagnooseja, toteaa väitöstutkija Karoliina Kurkinen tiedotteessa.

Se helpottaisi myös sopivan lääkityksen löytämistä.

Jos aineenvaihdunnan eroja ja toimintaa eri häiriöissä ymmärrettäisiin paremmin, verikokeen avulla voitaisiin mahdollisesti valita parhaiten sopiva lääkitys heti hoidon alussa, hän jatkaa.

Pienen osallistujamäärän vuoksi tutkittavien elämäntavat ovat voineet vaikuttaa havaittuihin tuloksiin. Siitä johtuen tutkimuksen löydöksiä voidaan tiedotteen mukaan pitää vasta alustavana pelinavauksena. Tutkimuksia on jatkettava suuremmalla osallistujamäärällä ennen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä.

– Seuraava vaihe on toistaa sama tutkimus, mutta huomattavasti suuremmalla aineistolla, jossa olisi mukana myös terveitä verrokkeja, Kurkinen toteaa tiedotteessa.