Savon Sanomat kahmaisi neljä palkintoa kansainvälisessä ulkoasukilpailussa – voittoisia kuvia yhdistää yksi elementti

Savon Sanomat kahmaisi neljä palkintoa kansainvälisessä European Newspaper Award -ulkoasukilpailussa.

Palkintoja toivat kookas viisisivuinen kuvareportaasi, kaksi S2-sivua sekä kärkiuutista tukeva kuvasta ja grafiikasta koostuva kokonaisuus.

–  Savon Sanomilla on vahva kuvakerronnan perinne. Viime vuosien tunnustukset osoittavat, että tämä perinne jaksaa ja voi hyvin. On hienoa huomata, että palkitsemisia on tullut monipuolisesti erilaisista kategorioista, hymyilee päätoimittaja Seppo Rönkkö.

– Matkalla ideasta lopputulokseen on tarvittu usean ihmisen työpanosta. Kiitokset menestyksestä kuuluvat siis koko toimitukselle. Siitä on syytä olla iloinen ja myös ylpeä.

Viime vuonna Savon Sanomat voitti samaisesta kilpailusta seitsemän palkinnon potin.

Vaikka tämän vuoden palkintokuvat ovat kaikki tunnelmaltaan ja käyttötarkoitukseltaan erilaisia, yllättävästi niistä löytyy kuitenkin yksi yhdistävä elementti – kaikki on otettu savolaisissa maisemissa vesiltä tai vesistön ääreltä.

Savon Sanomissa 19. syyskuuta ilmestyneessä kuvareportaasissa lukija pääsee pomppaamaan ammattikalastaja Keijo Parviaisen veneeseen.

Aake Roinisen ottamat kuvat ja toimittaja Jaana Hiltusen sanat uppoutuvat kalastajan elämäntarinaan ja tämän varhaiseen työpäivään Kallavedellä.

– Aikataulunsa puolesta tämä keikka on jäänyt mieleen ja erottuu muista. Laiturilla taisin olla kolmen aikaan aamuyöstä ja lopettelin ennen puolta päivää. Se oli tyyni ja täydellinen suomalainen syysaamu, Roininen kuvailee.

Vaihtuvat vuorokaudenajat tarjosivat kuviin monipuolisesti erilaisia valaistuksia ja tunnelmia. Kiire ei häirinnyt työtä – ei sillä, että keskeltä Kallavettä olisi minnekään noin vain päässytkään.

Komean kuvasaldon kannustamana reportaasiin päätettiin käyttää printtilehdestä muhkeat viisi sivua. Sivutaitosta vastasi graafikko Mikko Pitkänen.

– Kun pääsee yhteensovittamaan hienoja kuvia ja hyvää tekstiä, niin eihän sitä mukavampaa hommaa löydy. Käytettävissä oli nyt reilusti tilaa, eli kuvat pääsivät eri tavalla esille.

Artikkelin tekstistä vastannut Jaana Hiltunen ei päässyt itse jalkautumaan Kallavedelle, vaan hoiti Keijo Parviaisen haastattelun etänä. Hän ylistää lehden visuaalisia osaajia.

– Tiesin jo ennakkoon, että lopputulos ei voi olla huono. Meillä on niin helkkarin hyviä kuvaajia. Kun näin Aaken ottamat kuvat niin vahvistui, että tämä kokonaisuus ansaitsee sivuilta paljon tilaa.

Hiltunen toteaa, että graafikon osaavien käsien kautta kokonaisuus nousi uusiin ulottuvuuksiin.

– Näin taitavien tyyppien kanssa on hienoa tehdä töitä. Palkinnot ovat toki mukava osoitus siitä, että lukijat tilaavat laadukasta ja hyvää tuotetta.

Molemmat kilpailussa menestyneet S2-sivut palkittiin perspektiiviin keskittyvässä kuvakategoriassa.

Paula Pohjamon Riistavedeltä dronella ottamassa kuvassa 15-vuotias Maisa Ikonen paistattelee kesäistä päivää purjelaudalla, joka lipuu lumpeiden peittämällä järvellä (SS 5.7.).

– Toimeksiantona oli kuvata hellettä, ja sain vapaat kädet. Olin ihaillut rannan lumpeita jo pitkään ja huomannut tytöt, jotka pakenevat hellettä vesille, Pohjamo muistelee.

Kuvan ympärille tekstin laati toimittaja Liisa Kauppinen ja sivutaitosta vastasi Antti Nisula.

Myös Aake Roinisen ottamassa S2-kuvassa ollaan savolaisessa järvimaisemassa, mutta perspektiivi ja kuvan tunnelma on kovin erilainen. Alakulmasta kuvattu Pekka Nuutinen pitää otteessaan suurta liitovarjoa, joka leijailee myrskyisen näköisessä maisemassa (SS 11.7.).

Myös tällä sivulla taittajana toimi Mikko Pitkänen ja tekstin laati Jaana Hiltunen.

Palkinnon sai myös Finnpulpiin liittyvä kokonaisuus, jossa yhdistyvät Paula Pohjamon ottama valokuva, Mikko Pitkäsen kuvankäsittely- ja taittotaidot sekä Jenni Hirsikankaan tekemä grafiikka (SS 29.5.). Sivun artikkelin kirjoitti Jukka-Pekka Räsänen.

– Otin kuvan Kettulanlahdesta vanhempieni rannasta. Myös Mikko (Pitkänen) oli mukana tuolla keikalla, Pohjamo muistelee.

Tuolloin sivun visuaalista ilmettä oli pohdittu tarkoin jo etukäteen, joten keikalla tähtäimessä oli juuri tietynlainen otos. Ja sellainen saatiin.

Vuoden aikana Savon Sanomien sivuilla nähdyt palkitut kuvat eivät jää tähän. Sunnuntaisuomalainen nimittäin voitti European Newspaper Award -kilpailussa kolme palkintoa.

Ulkoasukilpailu järjestettiin tänä vuonna 23. kertaa. Kilpailuun osallistui 161 sanomalehteä 24 eri maasta. Palkintoja jaettiin kahdessakymmenessä eri kategoriassa.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut