Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Suomen Yrittäjien Pentikäinen ryöpyttää ammattiliittoja savolaisen sahajätin kiistassa: "Liittojen rähinälinja vie Suomesta työpaikat ja investoinnit"

Savolaisen sahajätin Keitele Groupin pahoin kärjistynyt kiista työntekijöiden ja työnantajan välillä heijastuu vahvasti jo valtakunnalliseen työmarkkinapolitiikkaan.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen hyökkää voimakkaasti ammattiliittoja vastaan yrittäjäyhdistyksen tiedotusvälineille lähettämässä tiedotteessa.

– Liittojen rähinälinja vie Suomesta työpaikat ja investoinnit. Tämän maksaa suomalainen duunari, yrittäjä ja metsänomistaja, Pentikäinen lataa tiedotteessa.

– Keitele on toiminut lakien ja asetusten mukaisesti. Rakennusliitolla ja AKT:lla ei ole mitään tekemistä Keiteleen neuvottelutilanteen kanssa. Silti ne voivat aiheuttaa yritykselle mittavaa vahinkoa. Oikeusvaltio ei voi toimia tällä tavalla, hän tylyttää.

Keitele Groupissa työnantajan ja työntekijöiden välit ovat tulehtuneet työehtosopimusneuvotteluiden historiallisessa solmukohdassa.

Vuosi sitten Metsäteollisuus ry ilmoitti irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pelkästään mekaanisessa metsäteollisuudessa työehdoista sovitaan erikseen noin 200 yrityksessä.

Kiistaa on lähes kaikesta. Kuka neuvottelee, miten neuvotellaan? Sanelua, uhkailua, kiristystä. Teollisuusliiton edustajat ja Keitele Groupin perustaja, sahapatruuna Ilkka Kylävainio syyttelevät toisiaan samoin sanankääntein.

Ammattiliitot ovat ryhtyneet painostustoimiin saadakseen työnantajan neuvottelupöytään.

Viime viikolla Teollisuusliitto ilmoitti asettavansa yhtiön ylityökieltoon ja saartoon. Rakennusalan työntekijöitä edustava Rakennusliitto yhtyi tukitoimiin ja sen jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Group Oy:n tuotteita rakennustyömailla ja rakennustuoteteollisuuden työpaikoilla.

Kuljetusalan työntekijöitä edustava AKT ilmoitti torstaina liittyvänsä saartoon. Ensi tiistaina alkavan saarron aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Groupin tuotteita Suomen satamissa.

Pentikäisen mielestä on hämmentävää, että Teollisuusliitto yrittää sanella työehdot eikä halua, että niistä aidosti voidaan sopia työpaikoilla.

– Liitto ei kunnioita yritysten ja niiden työntekijöiden järjestäytymis- ja sopimusvapautta. On selvä asia, että työrauhasääntelyä on uusittava myös tukilakkojen osalta.

Keitele Group työllistää suoraan yli 500 henkeä Keiteleellä, Alajärvellä ja Kemijärvellä sekä välillisesti monin verroin isossa osassa maata. Se on vienyt läpi lähes 200 miljoonan euron investointiohjelmaa. Keitele Groupin tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin.

Käräjäoikeus: AKT:n lopetettava Keitele Groupin saarto miljoonasakon uhalla