Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KYS varautuu koronan pahenemiseen ja siirtää leikkauksia

Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) varautuu heikkenevän koronatilanteen ja uuden omikron-muunnoksen mahdollisesti aiheuttamaan sairaalahoidon tarpeen kasvuun. Osana varautumista KYS siirtää kiireettömiä leikkauksia, jotka oli suunniteltu tehtäväksi viikoilla 51 ja 52. Sairaala on muutoksista yhteydessä potilaisiin.

– Leikkausten siirtäminen koskee niin sanottuja elektiivisiä, kiireettömiä leikkauksia, joiden jälkeen potilas siirtyy hoitoon teho-osastolle tai vuodeosastolle. Tällaisia ovat esimerkiksi tekonivelleikkaukset, sydänleikkaukset tai neurokirurgia, kertoo sairaalanjohtaja Olavi Airaksinen KYSin tiedotteessa.

Päivystysleikkaukset ja kiireelliset leikkaukset, kuten syöpäleikkaukset, hoidetaan.

Toistaiseksi KYSissä pystytään jatkamaan suunnitellusti päiväkirurgisia toimenpiteitä, joista potilas yleensä siirtyy kotiin toipumaan eikä tarvitse osastohoitoa operaation jälkeen.

– Elektiivistä toimintaa supistamalla pyrimme turvaamaan sen, että meillä on riittävästi henkilökuntaa, jos sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä kasvaa lähiviikkoina. Jos tällainen tilanne tulee, siirtyy hoitajia leikkaussaleista työskentelemään teholle ja vuodeosastoille, Airaksinen kuvaa.

On mahdollista, että myös alkuvuodelle suunniteltuja leikkauksia joudutaan siirtämään. Tilanne arvioidaan uudelleen heti vuodenvaihteen jälkeen.

Sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin, joiden ajanvarauksiin tulee muutoksia.