Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ylen MOT: Raskaista talousrikoksista syytetty Perttu Nousiainen rahoitti Runnin kylpylän toimintaa pikavipeillä

Raskaista talousrikoksista syytetty keskustalaisen Nuorisosäätiön entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen rahoitti rankasti tappiollisen Runnin kylpylän toimintaa pikavipeillä, paljastaa Yleisradion MOT.

MOTin jutussa kerrotaan, että pankit eivät halunneet lainoittaa historiallisessa miljöössä Iisalmen Runnilla sijaitsevan kylpylähotellin tappiollista toimintaa, joten kaksikko kääntyi pikavipeistään tunnetun varjopankin GF Moneyn puoleen.

Pikavippiyhtiö lainasi Nousiaisen ja hänen liikekumppaninsa keskustapuolueen entisen hallintopäällikön Aki Haaron yhtiölle vähintään 750 000 euroa. Lainoissa oli Haaron ja Nousiaisen omavelkaiset takaukset. Toisin sanoen he olivat henkilökohtaisesti vastuussa lainojen maksamisesta.

Nousiainen osti vuonna 2012 Runnin kylpylän. Myyjänä oli Lomayhtymä, jonka tausta on Nuorisäätiön tapaan keskustapuolueessa. Se järjesti valtion tukemia lomia vähävaraisille. Kauppa hoidettiin keskustan sisäpiirin kesken. Pian kauppojen jälkeen keskustan entisestä Aki Haarosta tuli Nousiaisen liikekumppani.

Kaksikko uskoi saavansa liiketoiminnan lentoon, mutta toisin kävi. Kylpylän liiketoimintaa harjoittanut Runnin Kylpylä Oy teki vuonna 2014 noin kahden miljoonan euron liikevaihdon. Tappiota tuli 800 000 euroa. Vuonna 2013 liikevaihto oli myös kaksi miljoonaa, ja tappiota kertyi noin puoli miljoonaa.

Nousiainen myi kylpylähotellin kiinteistönvälittäjä Ilari Hassisen ja hänen sijoitusyhtiönsä Hassile Oy:lle vuonna 2015. Velat jäivät Nousiaisen kontolle.

Suurta hämmennystä aiheutti Nousiaisen lausunto Savon Sanomille (6.5.2015) kaupan tultua julki.

Runnin miljoonavelat jäivät Perttu Nousiaiselle

Miten 1,6 miljoonan euron velat pystytään maksamaan?

– Rahallahan ne maksetaan.

Mutta jos ei ole enää tuloja?

–Kyllä ne hoidetaan joka tapauksessa. Siihen on selkeä suunnitelma, Nousiainen kertoi tuolloin Savon Sanomille.

Nousiainen ja Haaro myivät Runnin Kylpylän, mutta muutama vuosi raskaasti tappiollista matkailuyrittämistä oli ehtinyt velkaannuttaa kaksikon. Velkaantuminen vaikutti merkittävästi siihen, miten Nuorisosäätiössä seuraavina vuosina tapahtui. Haaro ja Nousiainen alkoivat sotkea keskenään omia ja Nuorisosäätiön bisneksiä.

Nousiainen kertoi aikaisemmin Helsingin Sanomille (26.11.2021), että edesmennyt rakennusyrittäjä Mika Wilenius auttoi häntä selviytymään talousahdingosta. Siitä jäi kiitollisuudenvelkaa, joka aloitti Nuorisosäätiön kierteen.

Nousiainen kertoo HS:n jutussa, että hänen Nuorisosäätiö-sotkusta saamansa rahat ovat kuluneet enimmäkseen Runnin kylpylän velkoihin sekä veroihin ja työeläkemaksuihin.

Perttu Nousiainen on kiistänyt talousrikossyytteet. Hänet on määrätty tehostettuun matkustuskieltoon todennäköisin syin epäiltynä seitsemästä eri rikoksesta.

Kuopiolaislähtöinen Nousiainen oli aikoinaan Kuopiossa nouseva poliitikko ja toimi kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajana.

Nousiainen piileskeli lain kouraa 1,5 vuotta ulkomailla, kunnes Helsingin Sanomien toimittajat löysivät hänen Sveitsin Verbieren alppikylästä marraskuun lopussa.

HS: Perttu Nousiaisen katoamisen ympärillä synkkiä arvailuja

HS: Raskaista talousrikoksista syytetty Perttu Nousiainen löytyi Sveitsistä salanimellä

HS: Perttu Nousiainen sanoo, että ongelmat alkoivat Runnin kylpylän veloista

KRP valottaa, kuinka etsintäkuulutettuja jäljitetään ulkomailla – "Ihminen pystyy piiloutumaan maahan kuin maahan jäämättä kiinni. Ihan vaikka kotisuomeen"