Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä jutut kiinnostivat eniten Savon Sanomien verkossa kuluvan vuoden aikana – professorin mukaan koronaepidemia on kasvattanut ihmisten tiedonjanoa

Korovirusepidemiaa käsittelevät uutiset nousivat ylivoimaisesti suosituimmaksi sisällöksi Savon Sanomien verkkopalvelussa kuluvana vuonna. Liki tarkalleen puolet vuoden 20:sta luetuimmasta jutusta käsitteli jollakin tapaa koronavirustilannetta.

Verkon selvästi luetuin sisältö on ollut seurantajuttu koronaviruksesta Savossa. Seurantajuttuun toimittajat ovat päivittäneet jokaisena arkipäivänä tuoreimmat koronaluvut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista.

Jutusta muun muassa selviävät päivittäiset tartuntamäärät ja sairaalahoidon tila Savon sairaanhoitopiireissä. Koostejuttua on luettu yli 350 000 kertaa.

Näistä tilastoista kootut koronalukuja käsittelevät uutiset puolestaan nousivat lähes joka päivä luetuimpien juttujen joukkoon. Journalistiikan professori Mikko Villi Jyväskylän yliopistosta pitää loogisena, että koronajutut löytyvät luetuimpien kärkisijoilta. Professori pitää myös oikeana valintana lehdeltä sitä, että koronatilastoista kootut uutiset ovat olleet maksutta luettavissa.

– Nämä jutut ovat tärkeätä räätälöintiä ja täsmätietoa lukijoille maakunnan tai alueen aiheista. Tietoa voi kyllä saada muualtakin, mutta tiedon paikallistaminen ja sen räätälöinti ovat maakuntalehden selkeä kilpailuetu, Villi kommentoi.

– Kun toimittaja tiivistää uutisen eri lähteistä, on se palvelu, joka on journalismin ydintä. Kyseessä on yleisöpalvelutehtävä, joka voi johtaa tilauksiin, professori sanoo.

Hänen mukaansa usein tilaajille tarkoitetut jatkojutut voivat hyvinkin poikia lisätilauksia entisestään. Professorin mielestä koronauutisointi ylipäätään on ollut hyvä näytönpaikka medioille.

– Tämä on ollut hyvä paikka lehdille näyttää ikään kuin kyntensä. Nämä uutiset ovat niin lähellä ihmisten arkea ja ovat koko ajan mielessä. Ihmiset haluavat pysyä kärryillä asioista.

Villin mukaan kriisiaika tai pitkään jatkuva tila lisää tiedon tarvetta ja myös tarvetta journalismille.

– Sillä on paikallisiakin ulottuvuuksia. Pitkään jatkuva vakava prosessi, joka vaikuttaa ihmisten terveyteen, lisää tiedonjanoa.

Perinteisesti myös onnettomuusuutisointi veti hyvin Savon Sanomien verkossa. Vuoden toiseksi luetuin juttu on toimittaja Asta Tenhusen tekemä uutinen Kuopion moottoritieltä.

Ihmisiä kiinnosti lukea, miksi henkilöauton kuljettaja pysähtyi tielle ja nousi autostaan moottoritiellä kesken ajon. Kuolonkolarista kertovaa uutista on luettu yli 104 000 kertaa.

Mikko Villi pitää onnettomuusuutisointia lehden perustyönä.

– Hätkähdyttävä uutinen vetää, mutta en tuollaisten uutisten varaan rakentaisi lehden liiketoimintamallia. Nämä uutiset vetävät lukijoita, mutta eivät välttämättä tuo niinkään uusia tilaajia. Kutsun tällaisia uutisia tietyllä tavalla bulkkituotteeksi. Pidemmälle viety koronauutisointi puolestaan pystyy tuomaan lisäarvoa alueen lukijoille.

Ihmiset ja ilmiöt kiinnostavat niin ikään. Vieremäläisen lukiolaispojan hirmutuloksesta cooperin testissä kertovaa juttua luettiin yli 100 000 kertaa. Toimittaja Jerri Koskisen tekemä maksuton ensiuutinen poiki runsaasti jatkojuttuja, jotka puolestaan olivat tilaajien mieleen.

– Tarinallisuus sekä hitaampi ja syvemmälle menevä journalismi paikallisista aiheista on sellaista, mitä ei saa muualta. Joukkoon tarvitaan mukaan myös human interest -tarinaa kovan uutisoinnin vastapainoksi, eikä sitä voi väheksyä, professori selvittää.

Savon Sanomien verkon luetuimpien kärkiviisikkoon mahtuu koronauutisoinnin lisäksi vielä toimittaja Marita Tiihosen tilaajille tekemä uutinen Suonenjoelta. Jutussa nuotiossa käristettyä eläintä epäiltiin koiraksi. Tämäkin aihe poiki useita jatkojuttua, ja eläin paljastui lopulta ketuksi. Ensimmäisen uutisen klikkasi auki yli 75 000 lukijaa. Tämä oli verkon tilaajille suunnatuista jutuista vuoden luetuin.