Puhelu vieraasta numerosta voi liittyä koronajäljitykseen – Kuopiossa jo kymmenkunta omikrontapausta

Kuopiossa koronatartuntojen jäljitykseen on syntynyt viive, joka hankaloittaa tartuntaketjujen katkaisemista. Ongelmana on, että positiivisen tuloksen koronatestistä saaneet eivät vastaa puhelimeen, vaikka heidän tulisi olla kotona ja terveydenhuollon tavoitettavissa.

– Terveydenhuollosta saatetaan joutua soittamaan samalle ihmiselle monia kymmeniä kertoja. Osalle potilaista olisi tarpeen esimerkiksi verenohennuslääkitys, eikä sitä voi määrätä, jos emme tavoita ihmistä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen sanoo.

Savolainen kertoo, että tällä hetkellä voi mennä jopa 3–4 päivää, ennen kuin positiivisen tuloksen saanut kontaktoidaan jäljityksestä.

– Positiivisen koronatestituloksen jälkeen pitää odottaa kotona ja vastata puhelimeen.

Savolaisen huolta lisää tieto siitä, että omikrontapauksia on Kuopiossa todettu jo kymmenkunta.

– Näytteen tyypityksessä menee kaksi viikkoa, joten omikronmuunnosta on täällä jo varmasti paljon, paljon enemmän.

Kaiken kaikkiaan Kuopiossa on todettu kuluneen viikon aikana 419 koronatartuntaa.

– Suurin osa sairastaa nyt koronan lieväoireisena. Rokote antaa suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, mutta se ei estä tartuntoja.

Kuopiossa kolmansien koronarokotteiden kattavuus on laahannut jäljessä maakunnan pienempiä paikkakuntia. Kolmansien rokotteiden jakeluun saadaan Kuopiossa vauhtia, kun Apajan rokotuspiste saadaan auki parin viikon kuluttua.

Apajaan on saatu rekrytoitua 15 rokottajaa, mikä on saman verran kuin tällä hetkellä Savotalossa. Koska rokotuksia jatketaan myös Savotalossa, rokotuskäyntien määrä pystytään kaksinkertaistamaan.

– Apajan kalustaminen etenee aikataulussaan. Rokottajat on saatu hankittua oman henkilöstön ulkopuolelta, joten muuta toimintaa ei tarvitse ajaa alas, ylilääkäri Pauliina Sulku kertoo.

Myös työterveyshuollon osallistuminen rokottamiseen nopeuttaa rokotustahtia. Sivuterveysasemille avataan lisää rokotuspäiviä.

Lasten rokotusaikoja on tulossa lähiaikoina lisää varattavaksi. Viimeksi 7–11-vuotiaiden rokotusajat varattiin nopeasti loppuun. Tälle viikolle oli tarjolla lapsille yhteensä 400 rokotusaikaa.

Terveydenhuollon henkilöstön ja heidän lastensa sairastuminen vaikuttaisi monin tavoin paitsi rokotustilanteeseen, myös muuhun terveydenhuoltoon.

– Seuraamme koko ajan huolestuneena tilannetta. Sairastumiset kuormittavat toimintaamme hetkellisesti jo nyt, Sulku toteaa.

Sairastumiset vaikuttavat myös varhaiskasvatuksen ja koulun arkeen.

– Kouluilla alkaa turnausväsymys näkyä. Niin henkilökunta kuin lapset ja nuoret ovat väsyneitä. Opetussuunnitelmaa noudatetaan niin hyvin kuin mahdollista, opetusjohtaja Silja Silvennoinen sanoo.

Kuopiossa kouluilla on otettu käyttöön maskisuositus neljäsluokkalaisille ja sitä vanhemmille koululaisille. Maskeja on tilattu lisää kouluille.

Koronarajoitusten lieveilmiö Kuopiossa: Aikuiset käyttäneet vapautuneita liikuntavuoroja sulusta huolimatta

THL: Pohjois-Savon uudet koronavirustartunnat kohdistuvat nyt voimakkaasti Kuopioon

Itä-Suomeen tukku uusia koronarajoituksia – Muun muassa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään ja liikuntapaikat suljetaan

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut