Kuopion terveyspalvelut takkuavat taas, nyt valvova viranomainen huomauttaa puheterapian epäkohdista

Kuopion kaupunki on saanut huomautuksen riittämättömästä puheterapian järjestämisestä ja palvelun saattamisesta lainmukaiseksi.

Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan kaupunki järjesti kaupunki järjesti korkeintaan yhden kymmenen kerran puheterapiajakson riippumatta siitä, millainen potilaan puheterapian tarve oli.

Avi alkoi selvittää Kuopion kaupungin järjestämän puheterapian tilannetta toukokuussa 2019, kun virastolle tehtiin epäkohtailmoitus ja kaksi kantelua, jotka koskivat puheterapeuttien vähyydestä johtuvaan hoitojonojen kasvuun, riittävän puheterapian saatavuuteen ja hoidon porrastukseen.

Huonoin tilanne kaupungin puheterapiapalveluissa oli avin mukaan joulukuussa 2019.

Tuolloin Kuopiossa joutui odottamaan seitsemän kuukautta puheterapeutin tutkimuksiin pääsyä, kun lain asia pitää järjestää kolmen kuukauden sisällä siitä, kun puheterapian tarve on arvioitu.

Samaan aikaan ongelmia oli myös pääsyssä tutkimuksen jälkeen puheterapiahoitoon. Lain mukaan terapian pitää jatkua tutkimuksen jälkeen ilman viivytystä. Kuopiossa potilaat kuitenkin joutuivat odottamaan pisimmillään 14 kuukautta pääsyä puheterapiaan.

Valvonta-aikana molemmat odotusjonot lyhenivät. Esimerkiksi joulukuussa 2020 odotusaika tutkimuksiin oli neljä kuukautta ja hoitoon viisi kuukautta. Elokuussa 2021 myös hoitojono oli neljä kuukautta.

Avi huomautti kaupungille päätöksessään, että potilasta ei voi laittaa jonoon epämääräiseksi ajaksi, vaan potilaalle on ilmoitettava ajankohta hoitoon pääsemisestä, kun hoidon tarve on todettu.

Ongelmat johtuvat aluehallintoviraston mukaan siitä, että kaupungilla on liian vähän puheterapeutteja.

Kuopion kaupungin aville antaman selvityksen mukaan kaupungilla on kymmenen puheterapeutin virkaa, joista joulukuussa 2020 oli täytettynä vain viisi, joka kuitenkin on yksi enemmän kuin saman vuoden helmikuussa. Asiakastyössä oli tuolloin 3,6 henkilötyövuotta.

Viime vuoden helmikuussa puheterapian asiakastyössä oleva henkilötyövuosien määrä oli noussut 4,2:een perhevapailta paluun, ostopalveluiden ja puheterapeuttiopiskelijoiden voimin tehtävän työn vuoksi.

Kuopion kaupungin terveysjohtaja Pertti Lipponen myöntää, että kaupungilla on ollut vaikeuksia puheterapiapalveluiden järjestämisessä.

– Kyse on työtä tekevistä ihmisistä, joita ei ole saatu. Tilanne korjaantuu, kun saamme lisättyä resurssia.

Selvityksessään aville Kuopio kertoo tarjonneensa puheterapeuteille koulutusmahdollisuuksia ja rekrytointilisän sekä 5 prosentin lisävastuupalkkion tiimivastaavalle. Myös puheterapeuttiharjoittelijoista on ollut apua.

Avin mukaan kaupungin toimenpiteet puheterapian resurssien lisäämiseksi eivät ole olleet riittäviä.

Aluehallintovirasto pyytää tulevana keväänä Kuopion kaupungilta selvitystä puheterapian lainmukaisuudesta.

Lipponen uskoo, että tilanne Kuopiossa muuttuu paremmaksi, sillä työntekijöiden värvääminen on helpottunut rekrytointilisän myötä.

– Se on korjannut palkkatasoa linjaan muiden kaupunkien kanssa.

Hänen mukaansa aiempaa paremmasta tilanteesta kertoo myös se, että kaupunki hakee puheterapialle uusia, isompia tiloja.

– Pitää saada työntekijät mahtumaan samaan paikkaan.

Aluehallintovirasto on aikaisemmin puuttunut muun muassa Kuopion kaupungin järjestämiin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Avilta tiukka valvontamääräys Kuopiolle: "Siellä on ollut viime kevään aikana suoranaista henkilöstöpakoa"

"Kaupunki lakaisee ongelmat maton alle" – KYSin lastenpsykiatrian johtaja Anita Puustjärvi on turhautunut Kuopion kaupungin toimintatapaan

Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen: "Kaupunki tekee kaikkensa"

Juttua muokattu kello 15.34: Pävitetty juttu kauttaaltaan.

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut