Vieläkö emmit äänestämistä? Etsi ehdokasta Savon Sanomien aluevaalikoneesta ja tutustu puolueiden kantoihin alueiden asioista

Yli 55000 pohjoissavolaista ja koko maassa yli miljoona äänestäjää on jo äänestänyt ennakkoon Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa.

Lähes kolme neljästä äänioikeutetusta kuitenkin jätti äänestämisen varsinaiseen äänipäivään eli sunnuntaille.

Mikäli äänestys vielä emmityttää eikä itselle sopivaa ehdokasta ole vielä löytynyt, voi sopivaa ehdokasta etsiä Savon Sanomien aluevaalikoneesta. Vaalikone on paikalliseksi muokattu versio Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien vaalikoneesta.

Pääset aluevaalikoneeseen tästä.

Puolueiden ja ehdokkaiden kantoja tulevan hyvinvointialueen asioista on selvitetty myös useissa jutuissa, jotka on koostettu ehdokkaiden vaalikoneeseen antamista vastauksista.

Yksi iso asia koskee hyvinvointialueen verotusoikeutta eli maakuntaveroa.

Pohjoissavolaisten näkemyksiä asiaan voi löydät tästä jutusta.

Uutissuomalainen puolestaan kartoitti maakuntaverokantoja valtakunnan tasolla tässä jutussa.

Savon Sanomat on myös selvittänyt aluevaaliehdokkaiden kantoja teknisiin vaaliliittoihin, jotka voivat muuttaa vaalituloksen mukaista vallanjakoa niin, että tulos ei vastaa puolueiden voimasuhteita.

Tekniset vaaliliitot aiheuttivat kipakkaa keskustelua viime kesäkuussa käytyjen kuntavaalien jälkeen esimerkiksi Kuopiossa, kun vasemmistoliitto jätettiin kahden teknisen vaaliliiton ulkopuolelle ja puolue jäi ilman merkittävimpiä luottamuspaikkoja.

Lue tästä, mitä mieltä Pohjois-Savon aluevaaliehdokkaat ovat teknisistä vaaliliitoista.

Tästä löydät Uutissuomalaisen tekemän kartoituksen siitä, miten puolueet suhtautuvat ilta- ja viikonloppuvastaanottojen lisäämiseen, vaikka se lisäisikin kustannuksia.

Muut Uutissuomalaisen aluevaaliehdokkaiden vaalikonevastauksista tekemät jutut löytyvät alta.

Aluevaalikone: Enemmistö aluevaaliehdokkaista valmiita maksamaan yleistä tasoa suuremmat palkankorotukset sote-henkilöstölle

Ehdokkaat kannattavat sote-pistettä joka kuntaan – vahvin tuki VKK:n, keskustan ja vasemmistoliiton edustajilta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut