Katso tästä aluevaalien tulokset Pohjois-Savossa – äänestysprosentti oli vain 46

Keskusta on selvästi Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuuston suurin ryhmä 21 paikallaan ja 28,5 prosentin kannatuksellaan.

Toiseksi suurimpana puolueena valtuustossa on SDP. Se sai 13 paikkaa ja sitä äänesti 19,0 prosenttia äänestäjistä.

Kokoomus sai aluevaltuustoon 12 paikkaa (kannatus 16,8 prosenttia), perussuomalaiset seitsemän paikkaa (10,0 prosenttia) ja vasemmistoliitto kuusi paikkaa (8,2 prosenttia).

Kristillisdemokraatit sai viisi paikkaa (7,9 prosenttia), vihreät neljä paikkaa (6,3 prosenttia) ja Liike Nyt yhden paikan (2,3 prosenttia).

Pohjois-Savossa aluevaltuustoon valittiin 69 valtuutettua.

Vaalien äänikuningatar on kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah Lapinlahdelta 3 932 äänellään. Hän kertoi olevansa tyytyväinen puolueensa tulokseen.

– Se kuulostaa juurikin hyvältä, enemmän kuin on ennakoitu tähän asti, Essayah kommentoi ääntenlaskun aikana viittä mahdollista läpimenijää Savon Sanomille.

Toiseksi kovimman äänisaaliin keräsi Varkauden entinen kaupunginjohtaja, SDP:n Hannu Tsupari, 2 405 ääntä.

– Ennakkoäänten määrä oli täysi yllätys. Tavoitteena on ollut aluehallituksen paikka ja siihen tämä tulos tietysti antaa hyvät edellytykset, hän kommentoi ennakkoäänten tuloksen tultua.

Kolmanneksi eniten ääniä sai kiuruvetinen keskustalainen Markku Siponen (1 351 ääntä). Neljänneksi suurimman äänisaaliin sai perussuomalaisten nilsiäläinen Minna Reijonen (1 299 ääntä) ja viidenneksi suurimman potin keskustan kuopiolainen Antti Kivelä (1 205 ääntä).

Minna Reijonen kommentoi ääntenlaskennan ollessa vielä käynnissä, että puolueen tulos on jäämässä odotetusta.

– Totta kai enemmän oltaisiin toivottu. Ehkä tämä sote-uudistus ei ole perussuomalaisten kannattajien mielestä ollut kovin onnistunut, että ei olla sitten lähdetty äänestämään, hän kertoo puhelimitse asunnoltaan Helsingistä Savon Sanomille.

Muut yli tuhat ääntä kahmineet pohjoissavolaiset ehdokkaat ovat kokoomuksen Marko Kilpi (1 185 ääntä), keskustan Merja Rautiainen (1 134 ääntä), vasemmistoliiton Laura Meriluoto (1 094 ääntä) ja keskustan Aino Kanniainen (1 063 ääntä).

Laura Meriluoto pitää puolueensa tulosta hyvänä Pohjois-Savossa. Hän kommentoi ääntenlaskun aikana, että on tyytyväinen, jos puolue saa kuusi valtuustopaikkaa. Hän on kirkkaasti eniten ääniä kerännyt vasemmistoliittolainen Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

– Hämmentynyt, iloinen ja kiitollinen, summasi Meriluoto tuloksestaan.

Kuopiolaisten osuus on tuoreessa valtuustossa selvästi suurin. Kuopiolaisia valtuutettuja on yhteensä 33 Pohjois-Savon hyvinvointialueen 69 valtuustopaikasta

Iisalmelaisia valtuutettuja valittiin kuusi ja varkautelaisia viisi. Kiuruvedeltä, Lapinlahdelta ja Siilinjärveltä valtuutettuja valittiin neljä kustakin kunnasta. Leppävirralta valtuutettuja on kolme ja Pielavedeltä kaksi. Keitele, Rautalampi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Vesanto ja Vieremä saavat kaikki yhden paikan.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuuston jäsenten keski-ikä on 52 vuotta ja naisia valtuutetuista on 59 prosenttia. Äänestysprosentti jäi Pohjois-Savon hyvinvointialueella 46 prosenttiin. Koko maan äänestysprosentti on 48.

Etelä-Savon hyvinvointialueeseen kuuluva Pieksämäki sai seitsemän edustajaa Etelä-Savon aluevaltuustoon. Valtuuston suurimpana ryhmänä myös Etelä-Savossa on keskusta. Se sai paikkoja 20 kappaletta.

Keskustaa äänesti lähes kolmannes eteläsavolaisista äänestäjistä (32,5 %). Toiseksi suurimman kannatuksen sai SDP 19,5 prosentin osuudellaan, jolla se saa 12 paikkaa. Kolmanneksi suurimman kannatuksen sai kokoomus (17,9 prosenttia) ja se sai valtuustoon 11 paikkaa.

Perussuomalaiset (kannatus 8,9 prosenttia) ja Liike Nyt 8,3 (prosenttia) saivat molemmat viisi paikkaa. Vihreät (4,9 prosenttia) sai kolme paikkaa ja kristillisdemokraatit (3,6 prosenttia) sai kaksi paikkaa valtuustoon. Vasemmistoliitto (2,7 prosenttia) sai yhden paikan.

Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuustoon valittiin 59 valtuutettua. Valtuutetuista 53 prosenttia on naisia ja valtuutettujen keski-ikä on 52 vuotta. Etelä-Savossa 48 prosenttia äänestäjistä käytti äänioikeuttaan.

Tarkemmat tulokset löytyvät tulospalvelustamme.

Oikaisu 23.1.2022 kello 23.33: Täsmennetty, että Hannu Tsupari on Varkauden entinen kaupunginjohtaja. Jutussa luki aikaisemmin virheellisesti, että on Varkauden kaupunginjohtaja.

Katso tästä Pohjois-Savon uudet aluevaltuutetut

Puolueiden kannatus aluevaaleissa Pohjois-Savossa

Lue lisää aiheesta

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut